Τρίτη 17 Απριλίου 2018

Μνήμη Ναζιστικών Ολοκαυτωμάτων Ερμακιάς Εορδαίας και Κλεισούρας Καστοριάς



Θ. Μαλκίδης 

Μνήμη Ναζιστικών Ολοκαυτωμάτων Ερμακιάς Εορδαίας και Κλεισούρας Καστοριάς

Την Κυριακή 22 Απριλίου θα γίνουν τα Μνημόσυνα για τα θύματα των σφαγών των αθώων Ελλήνων από τους Ναζί στην Ερμακιά Εορδαίας και στην Κλεισούρα Καστοριάς

Ερμακιά 

Η Περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης, ο Δήμος Εορδαίας και η Τοπική Κοινότητα Ερμακιάς σας προσκαλούν την Κυριακή, 22 Απριλίου 2018 και ώρα 11:00 πμ. στην Μαρτυρική Ερμακιά, να τιμήσετε με την παρουσία σας την εκδήλωση Τιμής και Μνήμης των θυμάτων της ναζιστικής θηριωδίας την Άνοιξη του 1944.

Η Ερμακιά αποτέλεσε στόχο των Γερμανών την άνοιξη του 1944, στόχος που υλοποιήθηκε σε πολλές φάσεις και για πολλές μέρες (6, 8, 10, 28 Μαρτίου και 22 Απριλίου 1944).  

Κατά τη διάρκεια του συνεχούς Ολοκαυτώματος της Ερμακιάς  έχασαν τη ζωή τους 2 παιδιά, 13 γυναίκες και 48 άνδρες, 4 εκ των οποίων εκτελέστηκαν τον επόμενο μήνα στο στρατόπεδο Κοζάνης, συνολικά 63 θύματα, ενώ εκτός ενός ένοπλου, όλοι οι υπόλοιποι ήταν άμαχοι. 

Κλεισούρα

Ο Δήμος Καστοριάς και η Τοπική Κοινότητα Κλεισούρας σας προσκαλούν την Κυριακή, 22 Απριλίου 2018, στην Μαρτυρική Κλεισούρα, να τιμήσετε με την παρουσία σας, το Μνημόσυνο των διακοσίων ογδόντα μαρτύρων-ηρώων Κλεισουριωτών, θυμάτων της ναζιστικής θηριωδίας της 5ης Απριλίου 1944.

 Στην Κλεσούρα μέσα σε δύο ώρες δολοφονήθηκαν  280 άμαχοι, ενώ την τελευταία στιγμή, σώθηκαν επτά γυναίκες, που είχαν οδηγηθεί στο εκτελεστικό απόσπασμα. 

Ο  υπεύθυνος της σφαγής στην Ερμακιά και στην Κλεισούρα, καθώς και στους  Πύργους Εορδαίας και στο Δίστομο Καρλ Σύμερς, διοικητής του 7ου Συντάγματος της 4ης Τεθωρακισμένης Μεραρχίας των Ες- Ες, δεν τιμωρήθηκε ποτέ!

Ο υπερμαραθωνοδρόμος Γιώργος Ζαχαριάδης τιμώντας τα θύματα των Ναζιστικών Ολοκαυτωμάτων θα τρέξει από την Κλεισούρα στην Ερμακιά. 

Έτσι την Κυριακή στις  06:00 πμ  από το μνημείο του ολοκαυτώματος της Μαρτυρικής Κλεισούρας Καστοριάς,  ο Γιώργος Ζαχαριάδης τρέχει 44 χλμ για να φτάσει στην Μαρτυρική Ερμακιά τιμώντας τα θύματα της ναζιστικής θηριωδίας της Άνοιξη του 1944.


Επίσης, θα υπάρξει και μία διαδρομή 5 χλμ, ξεκινώντας από το σημείο του εργοστασίου νερού "ΣΕΛΙ", με ώρα εκκίνησης την 10:00, ώστε την 11:00 να βρισκόμαστε όλοι στην πλατεία της Ερμακιάς.