Τρίτη 13 Μαρτίου 2018

Κηδεύτηκε ο Ήρωας και μέχρι πρότινος αγνοούμενος στρατιώτης Ιωάννης Σκαλιστής


Κηδεύτηκε ο Ήρωας Ιωάννης Σκαλιστής

Τον μέχρι πρότινος αγνοούμενο της τουρκικής εισβολής, στρατιώτη του 211 ΤΠ Ιωάννη Σκαλιστή, κήδευσαν με 44 χρόνια καθυστέρηση, συγγενείς, πολιτεία και δεκάδες πολίτες, από τον Ιερό Ναό Αγίου Παντελεήμονα στη Μακεδονίτισσα.

Ήταν 19 ετών, το 1974, ο Ιωάννης Σκαλιστής όταν υπηρετούσε τη στρατιωτική του θητεία στον Τρίτο Λόχο του 211 Τάγματος Πεζικού, ευθύνη του οποίου ήταν η ευαίσθητη περιοχή Ομορφίτας-Τράχωνα, Νεάπολης, Βορείου Πόλου. Επάνδρωνε, μαζί με άλλους συμπολεμιστές του, το φυλάκιο 1090 στην περιοχή του Τράχωνα.

Τα ίχνη του μέχρι πρότινος αγνοούμενου χάθηκαν το απόγευμα της 22ας Ιουλίου 1974, τρίτης ημέρας της Τουρκικής εισβολής, ύστερα από σφοδρές και άνισες μάχες με τις πολυπληθέστερες δυνάμεις του Αττίλα, ο οποίος δεν σεβάστηκε καν την εκεχειρία.


Από την οικογένεια του Ιωάννη, το ύστατο χαίρε στον αγαπημένο τους, απηύθυναν η μητέρα του Εύα, και τα αδέλφια του, Αντώνης και Ανδρούλα.

Ο πατέρας, Λάζαρος, απεβίωσε σε ηλικία 78 ετών, με το ανεκπλήρωτο όνειρο της διακρίβωσης της τύχης του υιού του.

 «Μοίρα σου, αγαπημένε μου αδελφέ, η μοίρα του λαού μας. Μας χαιρετάς από το πάνθεον των ηρώων και μας συγκλονίζει η αυτοθυσία σου. Για μας, ζεις, γιατί είσαι ισχυρός στη μνήμη μας,» ανάφερε ο αδερφός του ήρωα Αντώνης Σκαλιστής.


Τα οστά του Ιωάννη Σκαλιστή εντοπίστηκαν σε ομαδικό τάφο στον Τράχωνα, το 2015. Φέρουν τραύματα από σφαίρες στην αριστερή ωμοπλάτη και στον αριστερό βραχίονα, που αποδεικνύουν πως δέχθηκε ριπή από αυτόματο όπλο.