Δευτέρα 19 Μαρτίου 2018

Στην Ελλαδική Γη μετά από 54 χρόνια ο ήρωας Παναγής Θεοδωράτος…




Στην Ελλαδική Γη μετά από  54 χρόνια, ο ήρωας Παναγής Θεοδωράτος…


Μετά από 54 ολόκληρα χρόνια,   ο ενταφιασμός των οστών του Ναύτη του Πολεμικού Ναυτικού Παναγή Διον. Θεοδωράτου στο χωριό του τα Μονοπωλάτα Κεφαλονιάς.

Ο Παναγής υπήρξε πλήρωμα του περιπολικού του Κυπριακού Ναυτικού ΦΑΕΘΩΝ, το σύνολο δε του πληρώματος ήταν άνδρες του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού.

Ο Παναγής Θεοδωράτος έπεσε μαχόμενος για τον Ελληνισμό στην Κύπρο, την ανατολικότερη εσχατιά του Ελληνικού χώρου, υπερασπιζόμενος τα ιδεώδη της Ελευθερίας, της Δημοκρατίας, και του Ελληνικού πολιτισμού, στις μάχες οι οποίες έλαβαν χώρα στην περιοχή της Τηλλυρίας της Κύπρου την 8η Αυγούστου 1964 και στις οποίες είχε εμπλακεί το νεοσύστατο τότε πολεμικό Ναυτικό της Κυπριακής Δημοκρατίας με τα πλοία ΦΑΕΘΩΝ και ΑΡΙΩΝ.









Η Ελληνική Πολιτεία τίμησε την θυσία του Παναγή με την προαγωγή του σε Ανθυπασπιστή του Πολεμικού Ναυτικού και σήμερα άγημα και η μπάντα του Πολεμικού Ναυτικού συνόδευσαν τα οστά του στην τελευταία του κατοικία στο χωριό του τα Μονοπωλάτα Παλικής.
Μετά την άφιξη στο χωριό έλαβε χώρα επιμνημόσυνη δέηση χοροστατούντος του Αρχιμανδρίτου Φωτίου Γαβριελάτου στην Εκκλησία της Αγίας Παρασκευής, στην οποία παραβρέθηκαν ο αδελφός του κύριος Γεράσιμος Θεοδωράτος ο ανιψιός του Διονύσης Γ. Θεοδωράτος, οι συγγενείς του, τιμητική αντιπροσωπεία αξιωματικών του Ναυτικού, οι κ.κ. Γ. Κουρής και Α. Σολωμός εκ μέρους του συνδέσμου εφέδρων αξιωματικών Κεφαλλονιάς, ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητος Μονοπωλάτων Χρηστός Θεοδωράτος και το σύνολο των συγχωριανών του.
Μετά το τρισάγιο ο Δημοτικός Σύμβουλός και τ. Δήμαρχος Παλικής Βασίλης Ρουχωτάς, εξεφώνησε σύντομο, θερμό, πατριωτικό χαιρετισμό και αποχαιρέτισε τον ήρωα Παναγή Θεοδωράτο με την λέξη “ΑΘΑΝΑΤΟΣ”.
Εν συνεχεία “εν πομπή” συνοδεία του αγήματος και υπό τους ήχους πένθιμου εμβατηρίου από την μπάντα του Πολεμικού Ναυτικού, έγινε η μεταφορά και ο ενταφιασμός των οστών του ήρωα Ανθυπασπιστή του ΠΝ Παναγή Θεοδωρατου στο κοιμητήριο των Μονοπωλάτων.
Επί του μνήματος κατέθεσαν στεφάνια ο Πλοίαρχος Π.Ν. Ν. Μπάρδας εκ μέρους του Πολεμικού Ναυτικού και ο Αντιπλοίαρχος Π.Ν. Π. Τριαντόπουλος εκ μέρους του Αρχηγού του Ναυτικού Αντιναυάρχου Νικ. Τσούνη.
  
Στις δύσκολες μέρες που βιώνει η πατρίδα μας η θυσία του Παναγή Θεοδωρατου και των συντρόφων του, οι οποίοι έπεσαν μαχόμενοι επι του πλοίου τους χωρίς να το εγκαταλείψουν ας αποτελέσει παράδειγμα και οδηγό για όλους τους Έλληνες και μήνυμα προς φίλους και εχθρούς.
Ας είναι αιωνία του η μνήμη.