Σάββατο 9 Δεκεμβρίου 2017

Δέκα χρόνια από το ψήφισμα της Διεθνούς Ένωσης Ακαδημαϊκών για τη Μελέτη των Γενοκτονιών με το οποίο αναγνωρίστηκε η Γενοκτονία των Ελλήνων. Resolution of the International Association for Genocide Scholars


Δέκα χρόνια από το ψήφισμα της Διεθνούς Ένωσης Ακαδημαϊκών για τη Μελέτη των Γενοκτονιών με το οποίο αναγνωρίστηκε η Γενοκτονία  των Ελλήνων.
Του Θ. Μαλκίδη

Ήταν  πραγματικά  ξεχωριστή στιγμή για την παγκόσμια ακαδημαϊκή, επιστημονική και ερευνητική κοινότητα, για εμάς που συμμετείχαμε, το ψήφισμα αναγνώρισης της Γενοκτονίας των Ασσυρίων και των Ελλήνων στο διάστημα  1914-1923, ψήφισμα στο οποίο κατέληξε μετά από ψηφοφορία μεταξύ των μελών της,    η Διεθνής Ένωση Ακαδημαϊκών για τη Μελέτη των Γενοκτονιών (International Association of Genocide Scholars -IAGS). Μάλιστα το ψήφισμα συνέπεσε με τη Διεθνή Ημέρα Μνήμης και Αξιοπρέπειας για τα Θύματα του Εγκλήματος της Γενοκτονίας και της Πρόληψης αυτού του Εγκλήματος.

Το ψήφισμα  το οποίο έλαβε το 83% των ψήφων, αναφέρεται στις πρακτικές του οθωμανικού κράτους ενάντια στους λαούς των  Αρμενίων, Ασσυρίων (Χαλδαίων, Νεστοριανών, Σύριοι, Αραμαίοι, Ιακωβίτες, Ορθόδοξοι Σύριοι), Ελλήνων (Ποντίων, Θρακών, Ιώνων), που οδήγησαν στη Γενοκτονία εναντίον τους. 

Το 1997 η  Διεθνής Ένωση Ακαδημαϊκών για τη Μελέτη των Γενοκτονιών είχε αναγνωρίσει την γενοκτονία των Αρμενίων και η μέχρι τώρα δραστηριότητα των μελών της Ένωσης, έδειξε ότι υπήρξαν και άλλες γενοκτονίες από το ίδιο καθεστώς. Οι Ασσύριοι και  οι Έλληνες αντιμετώπισαν τις ίδιες μεθόδους εξόντωσής τους, όπως μαζικές εκτελέσεις, πορείες θανάτου, και λιμός.  

Το μέλος  της Διεθνούς Ένωσης Ακαδημαϊκών για τη Μελέτη των Γενοκτονιών καθηγητής του πανεπιστημίου του Γεηλ Adam Jones σύνταξε το ψήφισμα και με πρωταγωνίστρια την  Thea Halo, συγγραφέα του βιβλίου «Ούτε το όνομά μου», και σε συνεργασία με επιστήμονες από όλον τον κόσμο, το ψήφισμα έγινε δεκτό, καλώντας ταυτόχρονα την Τουρκία να αναγνωρίσει τις γενοκτονίες που διέπραξε. 
Το ψήφισμα δηλώνει επίσης ότι «η άρνηση της γενοκτονίας αναγνωρίζεται ευρέως ως τελικό στάδιο της γενοκτονίας, που φυλάσσει την ατιμωρησία για τους δράστες της γενοκτονίας, και  προετοιμάζει το έδαφος για τις μελλοντικές γενοκτονίες».

Η συντριπτική υποστήριξη που δόθηκε στο ψήφισμα  από την κορυφαία στον κόσμο οργάνωση μελέτης των Γενοκτονιών το 2007, έχει ήδη  βοηθήσει στην ανάπτυξη της παγκόσμιας   συνείδησης για τις γενοκτονίες των Ασσυρίων και των Ελλήνων και θα αποτελέσει   σημαντικό εργαλείο, έτσι ώστε η  σημερινή Τουρκία, η  οποία αγνοεί  ακόμη  ή αρνείται  εντελώς τις γενοκτονίες των χριστιανικών μειονοτήτων, να τις αναγνωρίσει. 

Άλλωστε οι αναγνωρίσεις από τη Σουηδία, την Αρμενία, ομοσπονδιακά κοινοβούλια, πολιτείες και πόλεις, στις ΗΠΑ, στον Καναδά, Αυστραλία, στηρίχθηκαν πάνω στο ψήφισμα αυτό. Είναι μία νίκη της αλήθειας και της μνήμης, έναντι των δυνάμεων της άρνησης, της υπονόμευσης, της ολιγωρίας.

Ο Θ.  Μαλκίδης είναι τακτικό μέλος της  Διεθνούς Ένωσης Ακαδημαϊκών για τη Μελέτη των Γενοκτονιών.


Παρασκευή 8 Δεκεμβρίου 2017

Η αναγνώριση της Γενοκτονίας και η καθιέρωση της 19ης Μαΐου ως ημέρα μνήμης από το Δήμο Μεσσήνης της Ιταλίας



Η αναγνώριση της Γενοκτονίας και η καθιέρωση της 19ης Μαΐου ως ημέρα μνήμης από το Δήμο Μεσσήνης της Ιταλίας

Με σχετικό  ψήφισμα  (ν. 826/2017 της 5ης Δεκεμβρίου 2017) που αποτελεί πράξη αλληλεγγύης προς την τοπική Ελληνική Κοινότητα της πόλης,  γίνεται  η καθιέρωση «Ημέρας Μνήμης της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου», η 19η Μαΐου, με ομόφωνη απόφαση της Τοπικής Διοίκησης του Δήμου Μεσσήνης. 


Istituzione del “giorno della memoria del genocidio dei Greci del Ponto” 19 Maggio di ogni anno (Delibera G. M. Città di Messina n. 826/2017).



Κηδεία του μέχρι πρότινος αγνοούμενου ΣΩΤΗΡΗ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΠΑΜΠΕΣΙΗ


Κηδεία του μέχρι πρότινος αγνοούμενου ΣΩΤΗΡΗ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΠΑΜΠΕΣΙΗ

Τον προσφιλή μας υιό και αδελφό ΣΩΤΗΡΗ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΠΑΜΠΕΣΙΗ από τον Τράχωνα ο οποίος αγνοείτο από τις 22 Ιουλίου 1974 και τα οστά του ανευρέθηκαν σε ομαδικό τάφο στον Τράχωνα και ταυτοποιήθηκαν με τη μέθοδο του D.N.A., κηδεύουμε την Κυριακή 10 Δεκεμβρίου 2017 και ώρα 11 π.μ. εκ του Ιερού Ναού Παναγίας του Τράχωνα στον Στρόβολο.

Μιλά ο Ερντογάν;




Θεοφάνης Μαλκίδης: 

Μιλά ο Ερντογάν; 


Ανεπιθύμητο κήρυξαν τον Ταγίπ Ερντογάν, είκοσι δύο φορείς της Θράκης με ενόψει της επίσκεψης του Προέδρου της Τουρκίας στην ακριτική περιφέρεια την Παρασκευή 8 Δεκεμβρίου.

«Ο Ερντογάν δεν έχει σημειώσει καμία πρόοδο στα ανοικτά διμερή ζητήματα», δήλωσε από την πλευρά του στο ΚΑΝΑΛΙ 1 ο  Θεοφάνης Μαλκίδης, κάνοντας λόγο για παραβίαση των  δικαιωμάτων των μουσουλμανικών μειονοτήτων από το τουρκικό προξενείο στην Κομοτηνή.

«Μέσα σε έξι μήνες ο πρωθυπουργός, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και ο Πρόεδρος της Τουρκίας, έχουν επισκεφθεί τη Θράκη. Αν το δούμε στατιστικά αυτό δεν έχει συμβεί σε οποιαδήποτε τουρκική επαρχία.   O Ερντογάν δεν έχει κάνει απολύτως καμία πρόοδο στα ζητήματα για την κατεχόμενη Κύπρο, για την αμφισβήτηση της ελληνικής εθνικής κυριαρχίας στο Αιγαίο και τη Θράκη, κυρίως όμως σε ότι αφορά στην προάσπιση και κατοχύρωση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όλων των πολιτών στην γειτονική χώρα. Πόσο μάλλον να εγκαλεί την Ελλάδα για τα ζητήματα αυτά», είπε ο κ. Μαλκίδης.

Παράλληλα πρόσθεσε ότι, «Ενόσω κατέχεται η Κύπρος, ενόσω αμφισβητείται η ελληνική κυριαρχία στο Αιγαίου, όπου τελευταία η Τουρκία παίζει έναν βρώμικο ρόλο στο μεταναστευτικό – προσφυγικό, και κυρίως σε ότι αφορά την ιδιαίτερη πατρίδα μου τη Θράκη, όπου γίνεται μία μεγάλη προσπάθεια να αμφισβητηθεί και εν τέλει να απολεσθεί η ελληνική κυριαρχία, εκτιμώ ότι όχι μόνο η κυβέρνηση αλλά και όλα τα κόμματα εντός και εκτός Βουλής έπρεπε να βάλουν τα ζητήματα αυτά».


8 Δεκεμβρίου 1943: Οι σφαγές των Γερμανών Ναζί σε Ζαχλωρού, Μέγα Σπήλαιο, Κερπινή και Ρογούς


Οι σφαγές των Γερμανών Ναζί σε Ζαχλωρού, Μέγα Σπήλαιο, Κερπινή και Ρογούς,

Ζαχλωρού 8 Δεκεμβρίου 1943 

Τον Δεκέμβριο του 1943 με την "Επιχείρηση Καλάβρυτα", οι Γερμανικές δυνάμεις χωρισμένες σε τμήματα με επικεφαλής διάφορους συνταγματάρχες, εφορμούν στα Καλάβρυτα. Ένα τμήμα με επικεφαλή τον αντισυνταγματάρχη Ebersberger κατευθύνεται με πορεία από Αίγιο προς Καλάβρυτα με τρία (3) πεζοπόρα τμήματα... 

Ο Ebersberger χωρίζει το στρατό σε δύο ομάδες και το πρωί της 8/12/1943 εφορούν: μία ομάδα στους Ρογούς καίγοντας ολοσχερώς το χωριό και εκτελώντας 65 άντρες και παιδιά, κι η άλλη ομάδα, την ίδια μέρα, μπαίνουν στην Κερπινή και εκτελούν 38 άντρες και παιδιά, καίγοντας το χωριό!Στη συνέχεια έκαψαν την Άνω και Κάτω Ζαχλωρού σκοτώνοντας 19 άντρες! 
Συγκεκριμένα, στη Κάτω Ζαχλωρού το βράδυ της 8ης Δεκεμβρίου 1943 οδήγησαν τους 9 άντρες που βρήκαν στο χωριό, στις γραμμές του Οδοντωτού και τους δολοφόνησαν πισώπλατα καθώς βάδιζαν για τα Καλάβρυτα. Στη συνέχεια έκαψαν όλα τα σπίτια της Άνω και Κάτω Ζαχλωρούς! 






Μέγα Σπήλαιο 8 Δεκεμβρίου 1943 

Πέμπτη 7 Δεκεμβρίου 2017

Ερντογάν και Ελληνισμός.....



Θ. Μαλκίδης: Ερντογάν-Ελλάδα. Απαιτώντας από το  δολοφόνο την αναγνώριση του εγκλήματος και από τα θύματα την υπεράσπιση της αξιοπρέπειάς τους 

Από τις συνεντεύξεις στο ραδιοφωνικό σταθμό ΑΛΦΑ της Καβάλας σήμερα το μεσημέρι και στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΛΦΑ της Αλεξανδρούπολης, η οποία θα προβληθεί στις 9:00 μμ. 

Πριν λίγες ημέρες μιλώντας σε μία εξαιρετική εκδήλωση που έγινε στο Μουσικό Σχολείο της Δράμας, μιλώντας για τη Γενοκτονία, για τον Πόντο, για τη Θράκη, για την Καππαδοκία, την Ιωνία, αναφέρθηκα στους θεσμούς της Ελληνικής Δημοκρατίας και στην πρόσκλησή τους στον Ερντογάν.  

Ζήτησα από τους Ελλαδικούς πολιτειακούς θεσμούς, ως Έλληνας πολίτης και ως απόγονος διασωθέντων των  εγκλημάτων του Κεμαλισμού και του Ναζισμού που δεν τιμωρήθηκαν γι ΄αυτό και επαναλήφθηκαν, να εισάγουν για πρώτη φορά στο ελληνοτουρκικό πλαίσιο την αναγνώριση της Γενοκτονίας. Να ζητήσουν την αποφυλάκιση του Γιάννη- Βασίλη Γιαϊλαλί και της Κούρδισσας συντρόφου του Μεράλ Γκεϋλανί, να απαιτήσουν από το δολοφόνο, από τον εκπρόσωπο του κράτους- φυλακή την αναγνώριση των εγκλημάτων του.  

Δεν έχω βεβαίως αυταπάτες για τις κυβερνήσεις και για τα Ελλαδικά κόμματα,  εντός και εκτός Βουλής, και για την ικανότητά τους να υπερασπιστούν τα αυτονόητα. Είναι όλοι αυτοί που κατέθεσαν στεφάνι στον Κεμάλ, τιμώντας τον δάσκαλο του Χίτλερ, είναι όλοι αυτοί που αρνούνται τη μαζική εξόντωση,  διαπράττοντας το  έγκλημα της ύβρεως στον υπερθετικό βαθμό!

Μου προκάλεσε θλίψη η σημερινή συνάντηση των δύο πλευρών. Από τη μία πλευρά ο συνεχιστής του Κεμάλ και του Χίτλερ Ερντογάν που απαιτεί και από την άλλη οι εκπρόσωποι των Ελλαδικών θεσμών, που απλώς παρακολούθησαν με το ανάλογο ύφος και γλώσσα σώματος,  χωρίς να αρθρώσουν λόγο για την Κύπρο, για τη Θράκη, για το Αιγαίο. Δε ζήτησαν   την απελευθέρωση του Γιάννη- Βασίλη Γιαϊλαλί- εμείς στη Θράκη δεν έχουμε πολιτικούς κρατούμενους- και την αναγνώριση της Γενοκτονίας,  του μαζικού εγκλήματος που στοίχισε τη ζωή σε πάνω από 1.000.000 Έλληνες και Ελληνίδες. 





Μένει μόνο ο λαός μας, οι πολίτες,  οι αγωνιστές και οι αθλητές του δικαίου, της μνήμης και της αλήθειας στην Ελλάδα, την Τουρκία, σε όλον τον πλανήτη.  Σ΄ αυτούς προσβλέπω,  σ' αυτούς ελπίζω για να καταδικασθούν ο Δολοφόνοι και μαζί με τους Υβριστές και τους Αρνητές, να καταλήξουν στα απορρίμματα της ιστορίας. Όσοι ζωντανοί!





Τετάρτη 6 Δεκεμβρίου 2017

Οι Ήρωες Έφεδροι Αξιωματικοί της πόλης και της επαρχίας Λεμεσού


O ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΕΦΕΔΡΩΝ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΩΝ ΛΕΜΕΣΟΥ τίμησε τους Ήρωες Έφεδρους Αξιωματικούς της πόλης και επαρχίας Λεμεσού…
Αφιέρωμα  στους πεσόντες και αγνοούμενους Έφεδρους Αξιωματικούς της πόλης και επαρχίας Λεμεσού, καθώς επίσης και των Ελλαδιτών Έφεδρων Αξιωματικών που έδωσαν τη ζωή τους για την Κύπρο μας το 1974, πραγματοποιήθηκε από το Σύνδεσμο Εφέδρων Αξιωματικών Λεμεσού στο Θέατρο του Λανιτείου Γυμνασίου Λεμεσού.
Η όλη εκδήλωση περιλάμβανε δυο μέρη. Στο πρώτο μέρος έγινε παρασημοφόρηση των 16 Λεμεσιανών και 3 Ελλαδιτών Ηρώων Έφεδρων Αξιωματικών του 1974 μέσω των οικογενειών τους. Στο δεύτερο μέρος το κοινό παρακολούθησε μια καταπληκτική παράσταση από το Μουσικό Εργαστήρι Σερρών με το έργο του Λευτέρη Αερόπουλου «Καρτερούμεν…».

ΤΙΜΩΜΕΝΟΙ ΗΡΩΕΣ
1. ΑΝΤΩΝΙΟΥ ΑΝΤΩΝΑΚΗΣ.ΘΕΟΔΩΡΟΥ
Τόπος καταγωγής: Ζωοπηγή
Ημερομηνία Γέννησης: 26/3/1955
Τόπος και ημερομηνία που έπεσε: Περιοχή αεροδρ. Λευκωσίας, 16/8/1974
2.ΑΝΤΩΝΙΟΥ ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΧΡΙΣΤΑΚΗ
Τόπος καταγωγής: Πελένδρι
Ημερομηνία Γέννησης:
Τόπος και ημερομηνία που έπεσε: Κερύνεια, 1974
3. ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΘΕΟΔΟΤΟΣ
Τόπος καταγ.: Πάχνα
Ημερ. Γέννησης:: 1949
Τόπος και ημερομηνία που έπεσε: Λάρνακα, 19/7/1974
4. ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΟΔΥΣΣΕΑΣ ΚΛΕΑΝΘΟΥΣ
Τόπος καταγ.: Κυβίδες
Ημερ. Γέννησης:: 11/12/1950
Τόπος και ημερομηνία που έπεσε: Επισκοπή Λεμεσού, 20/7/1974
5. ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΚΩΣΤΑΣ ΑΓΑΘΟΚΛΗ
Τόπος καταγωγής: Πραιτώρι
Ημερ. Γέννησης: 1953
Τόπος και ημερομηνία που έπεσε: Νέο Χωριό Κυθρέας, 14/8/1974
6. ΜΕΝΕΛΑΟΥ ΜΕΝΕΛΑΟΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ
Τόπος καταγ.: Λεμεσός
Ημερ. Γέννησης:: 22/12/1954
Τόπος και ημερομηνία που έπεσε: Κοντεμένος, 20/7/1974
7. ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΩΚΡΑΤΗ
Τόπος καταγ.: Μονιάτης
Ημερ. Γέννησης:: 1955
Τόπος και ημερομηνία που έπεσε: Κερύνεια, 20/7/1974
8. ΠΑΓΩΝΗΣ ΜΙΧΑΗΛ ΠΑΝΤΕΛΗ
Τόπος καταγ.: Αραδίππου
Ημερ. Γέννησης:: 27/2/1952
Τόπος και ημερομηνία που έπεσε: Αγριδάκι Κερύνειας, 20/7/1974
9. ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΟΛΥΔΕΥΚΗ
Τόπος καταγ.: Λεμεσός
Ημερ. Γέννησης:: 16/9/1948
Τόπος και ημερομηνία που έπεσε: Λεμεσός, 20/7/1974
10. ΠΕΤΟΥΣΗΣ ΣΠΥΡΟΣ ΚΥΡΙΑΚΟΥ
Τόπος καταγ.: Λεμεσός
Ημερ. Γέννησης:: 1947
Τόπος και ημερομηνία που έπεσε: Επισκοπή Λεμεσού, 20/7/1974
11. ΠΙΕΡΙΔΗΣ ΠΡΙΑΜΟΣ ΧΡΙΣΤΑΚΗ
Τόπος καταγ.: Λεμεσός
Ημερ. Γέννησης:: 1954
Τόπος και ημερομηνία που έπεσε: Παλαίκυθρο, 20/7/1974
12. ΠΟΛΥΚΑΡΠΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΘΕΟΔΩΡΟΥ
Τόπος καταγ.: Ανώγυρα
Ημερ. Γέννησης: 10/3/1941
Τόπος και ημερομηνία που έπεσε: Περιοχή Λεμεσού, 20/7/1974
13. ΠΟΥΡΓΟΥΡΙΔΗΣ ΠΑΝΙΚΟΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ
Τόπος καταγ.: Λεμεσός
Ημερ. Γέννησης:: 1942
Τόπος και ημερομηνία που έπεσε: Περιοχή Λεμεσού, 20/7/1974
14. ΣΩΚΡΑΤΟΥΣ ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΗΛΙΑ
Τόπος καταγ.: Ερήμη
Ημερ. Γέννησης:: 26/4/1949
Τόπος και ημερομηνία που έπεσε: ΄Αγιος Επίκτητος Κερύνεια, 14/8/1974
15. ΤΣΑΓΓΑΡΗ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΥ
Τόπος καταγ.: Δύμες
Ημερ. Γέννησης:: 26/5/1953
Τόπος και ημερομηνία που έπεσε: Περιοχή Λεμεσού, 21/7/1974
16. ΧΡΙΣΤΟΦΙΔΗΣ ΚΩΣΤΑΣ ΧΡΙΣΤΟΥ
Τόπος καταγ.: Λεμεσός
Ημερ. Γέννησης:: 27/7/1955
Τόπος και ημερομηνία που έπεσε: ΄Αγιος Ιλαρίωνας, 21/7/1974
17. ΖΑΡΡΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ
Τόπος καταγ.: Κατερίνη Ελλάδα.
Ημερ. Γέννησης:: 15/1/1945
Τόπος και ημερομηνία που έπεσε: Λάρνακα, 20/7/1974
18. ΜΠΙΤΣΑΚΗΣ ΣΤΑΥΡΟΣ ΕΥΤΥΧΙΟΥ
Τόπος καταγ.: Χανιά Κρήτης
Ημερ. Γέννησης: 1949
Τόπος και ημερομηνία που έπεσε: , Καραβάς 6/8/1974
19. ΤΣΑΜΚΙΡΑΝΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΜΑΤΘΑΙΟΥ
Τόπος καταγ.: Ελευθερές Καβάλας
Ημερ. Γέννησης:: 27/7/1955
Τόπος και ημερομηνία που έπεσε: Μακεδονίτισσα, 22/7/1974

Ο συνεχιστής του Κεμάλ και του Χίτλερ, Ερντογάν, στη Γη της Αντίστασης, της Δημοκρατίας και της Ελευθερίας



Θ. Μαλκίδης: Ο συνεχιστής του Κεμάλ και του Χίτλερ, Ερντογάν, στη Γη  της Αντίστασης, της Δημοκρατίας και της Ελευθερίας

Δεν έχω αυταπάτες, δεν περιμένω από τους πολιτειακούς θεσμούς, τα κόμματα, εντός και εκτός βουλής, να μιλήσουν στο συνεχιστή του Κεμάλ και του Χίτλερ, Ερντογάν, για τη Γενοκτονία, για τη Σαμψούντα το 1919, για τη φλεγόμενη Σμύρνη το 1922, για την Αδριανούπολη και για την Καισάρεια ως πρότυπα για  τα Καλάβρυτα και το Δίστομο, δεν έχω προσδοκίες να αναφερθούν στην κατεχόμενη Κύπρο  και τους αγνοούμενους, για την Τουρκική αμφισβήτηση της Ελληνικής κυριαρχίας στο  Αιγαίο και τη Θράκη. 

Αντ ΄αυτού τους παραπέμπω στον  Αρμένιο βουλευτή Κωνσταντινούπολης του HDP Γκάρο Παιλάν,  ο οποίος μέσα στην Τουρκική Βουλή  ανήμερα της 24 Απριλίου, μίλησε για τη  Γενοκτονία των Αρμενίων,  δείχνοντας τις φωτογραφίες των  δολοφονημένων  συμπατριωτών του  διανοουμένων ! 

Τέλος,  έχοντας ως πρότυπο  το θάρρος του Γκάρο, παραθέτω ορισμένους από τους δικούς μας δολοφονημένους, αγνοούμενους και μαρτυρικούς τόπους. Για τους ευνόητους λόγους που εκπορεύονται από την Ελληνική παράδοση της Αντίστασης, της Δημοκρατίας, της Ελευθερίας, της Ζωής, που δε θέλει να έχει καμία σχέση με τη Βαρβαρότητα, το Παρακράτος, το  Φασισμό, τις Δολοφονίες, τις Φυλακίσεις, το Θάνατο. 











Τρίτη 5 Δεκεμβρίου 2017

Ο απαγχονισμός 50 Ελλήνων από τους Ναζί στην Ανδρίτσα Αργολίδας





Ο απαγχονισμός 50 Ελλήνων από τους Ναζί στην Ανδρίτσα Αργολίδας

Η Ανδρίτσα στη νοτιοδυτική Αργολίδα, βρίσκεται σε υψόμετρο 304 μέτρα και ο οικισμός  έγινε γνωστός με την ανακάλυψη του Σπηλαίου στο χωριό.
HΑνδρίτσα αποτέλεσε ιδιαίτερης στρατηγικής σημασίας χώρο   στο 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο και τη γερμανική κατοχή.
Στις 30 Νοεμβρίου η επίθεση των αντιστασιακών ομάδων στο χωριό έχει σαν αποτέλεσμα το θάνατο 10 Γερμανών και των τραυματισμό άλλων τεσσάρων

Στις 5 Δεκεμβρίου 1943 οι Γερμανοί μπαίνουν στην Ανδρίτσα Αργολίδας και περικυκλώνουν το χωριό, έχοντας 50  άνδρες από τις φυλακές της Τρίπολης,  τους οποίους απαγχονίζουν  στα δοκάρια του υπόστεγου του Σιδηροδρομικού Σταθ­μού, καθώς και σε παρακείμενα δένδρα. Για τρεις που έσπασαν τα δέντρα τους εκτέλεσαν με πυροβολισμούς, ενώ για το έγκλημα δεν τιμωρήθηκε κανένας Ναζί!

Οι θύματα ενός ακόμη Ναζιστικού εγκλήματος είναι οι εξής:   Παναγιώτης Δ. Αγγελέτος, 
Χρή­στος Π. Αρτινιός, 
Διονύσιος Κ. Βάγιας, Ιωάννης Γ. Γαλάκης ή Σγουρίτσας, Δημ. Α. Ζάμπιας, Πλούταρχος Γιατράς, Γεώρ­γιος Γεωργίτσης, Γεώργιος Χρ. Δαλαμπίρης, Ιωάννης Γ. Δελής, Απόστολος Δαγρές, Αντώνιος Η. Δημάκος, 
Αθανάσιος Α. Δουκάκης, Θεόδωρος Ζαχαράκης, Ιωάννης Μ. Καράκος, Αθανάσιος Καρβούνης, Θεόδωρος Π. Κανακίδης, Πολυζώης , Ζ. Καρίλος, Παναγιώτης Κ. Καραλής, Βασίλειος Ε. Κοτσιώνης, 
Αναστάσιος Κουμαρέζος, 
Χρήστος Δ. Κουτσάρης, Θεοδ. Γ. Κωνσταντόπουλος, Βασίλειος Γ. Κωνσταντακόπουλος, Ευστράτιος Σ. Κωστάκης, Κων. Β. Λαζαρόπουλος, Ιωάν­νης Ν. Μαχαίρας, 
Θεοδ. Σ. Μελενίκος, Αναστάσιος Μητράκος, 
Κωνσταντίνος Κ. Μπεχράκης, Γεώργιος Π. Μούρτζινος, Παναγ. Κ. Μουτζούρης, 
Ιωάννης Γ. Μπογιατζόπουλος, Γε­ώργιος Π. Νικολαΐδης, Χρήστος Χ. Παναγούλιας, Δημ. Κ. Πετράκος, Ανδρέας Γ. Παπαναστασίου, Νικόλαος Γ. Παπαναστασίου, Νικόλαος Ράλλης, Αποστόλης Κ. Σιδέρης, Σπύ­ρος Λ. Σταυράκος, Λεωνίδας Δ. Σταυρόπουλος, 
Παρασκευάς I. Σταυρόπουλος, Μανώλης Τσαγγάρης, Παρα­σκευάς Γ. Τσούσης, Γεώργιος Ν. Φατούρος, Αναστ. Γ. Φλίντρας, Χαράλαμπος Δ. Χαραλάς, Χαράλαμπος Χαραλαμπόπουλος, Γεώργιος Α. Ψαρρός και Νικόλαος Σ. Κωστάκης [ από το ίδιο χωριό σκοτώθηκε το Μάιο του 1944 και ο Αγγελής Α. Μίλης}.



Δευτέρα 4 Δεκεμβρίου 2017

Όχι στην επίσκεψη Ερντογάν στη Θράκη! TAYYİP ERDOĞAN’A TRAKYA’DAN UYARI: GELME!


Όχι στην επίσκεψη Ερντογάν στη Θράκη!

Τις επόμενες μέρες προετοιμάζεται επίσκεψη στην Ελλάδα του «νεοσουλτάνου» Ταγίπ Ερντογάν και μάλιστα όχι μόνο στην Αθήνα αλλά και στη Θράκη! Λίγες μέρες μετά την περιοδεία του Χακάν Τσαβούσογλου στην περιοχή, τις διχαστικές του κραυγές και πριν ακόμη ησυχάσει η τοπική κοινωνία, θα μας φέρουν και το …αφεντικό του.

Αναρωτιόμαστε, έχει κάτι νέο να πει στον τόπο μας; Θα μας φέρει κάτι από την δημοκρατία που «χαίρονται» οι Τούρκοι πολίτες; Από την ελευθεροτυπία που «απολαμβάνουν» 170 έγκλειστοι δημοσιογράφοι στη χώρα του; Από τα δικαιώματα που «έχουν» 20.000.000 Κούρδοι και 20.000 φυλακισμένα μέλη του HDP στην Τουρκία; Θα πει τίποτε για την επί 43 χρόνια Κατεχόμενη από τον στρατό του Κύπρο; Για το Αιγαίο και τον βρώμικο ρόλο της Άγκυρας στο μεταναστευτικό - προσφυγικό; Μήπως για την τύχη του Πόντιου συμπατριώτη μας  Γιάννη – Βασίλη Γιαϊλαλί και της Κούρδισσας συντρόφου του Μεράλ Γκεϋλανί; Μάλλον όχι.

Έρχεται λοιπόν μόνο για να φανατίσει, για να «γκριζάρει» την ελληνική κυριαρχία στην περιοχή και για να ενισχύσει τα πιο ακραία μειονοτικά στοιχεία. Η Κυβέρνηση φέρει μεγάλη ευθύνη για το γεγονός ότι επιτρέπει μια τέτοιαν κλιμακούμενη πρόκληση, ενώ θα έπρεπε να θέσει ένα τέρμα στον κατήφορο των επισκέψεων που ξεκίνησε το 2004. 

Εμείς απευθυνόμαστε στην τοπική κοινωνία και την καλούμε να εκδηλώσει ειρηνικά, μα και ξεκάθαρα, την αντίθεσή της σε κάθε εξωχώριο σχεδιασμό. Ζούμε σε μια δημοκρατική, ελεύθερη χώρα και δεν δεχόμαστε καμιά περιοδεία - επιθεώρηση από οποιονδήποτε, πόσο μάλλον από ισλαμοφασίζοντες ηγέτες και δράστες – απολογητές μαζικών εγκλημάτων που δεν σταμάτησαν το 1922 και το 1974, αλλά συνεχίζονται μέχρι σήμερα.

Η ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ



1.      «Σπάρτακος» Παράταξη Πολιτών για τον Δήμο Κομοτηνής
2.      Λέσχη Ειδικών Δυνάμεων Ροδόπης
3.      Σύλλογος Ποντίων Ροδόπης «Η Τραπεζούντα»
4.      Σύλλογος Σαρακατσάνων Κομοτηνής
5.      Σύλλογος Εφέδρων Αξιωματικών Ροδόπης
6.      Σύλλογος Κυπρίων Κομοτηνής
7.      Φοιτητική Ένωση Κυπρίων Κομοτηνής
8.      Σύλλογος Ελλήνων Μουσουλμάνων Πος Πος
9.      Ανεξάρτητη Εκπαιδευτική Συνεργασία ν. Ροδόπης
10.  Κίνηση Αλληλεγγύης Πολιτών Αλεξανδρούπολης
11.  Ένωση Παλιννοστούντων Έβρου
12.  Πολιτιστικός σύλλογος «ΕΝΔΟΧΩΡΑ»
13.  Λέσχη Ειδικών Δυνάμεων ν. Έβρου
14.  B’ ΕΛΜΕ Έβρου
15.  Εκπολιτιστικός Μορφωτικός Σύλλογος Καστανέων
16.  «Ακρίτες» Σύλλογος Αλληλεγγύης Πολιτών Βορείου Έβρου
17.  Σύλλογος Κυπρίων ν. Ξάνθης
18.  Λέσχη Εφέδρων Ενόπλων Δυνάμεων Ξάνθης
19.  Πολιτιστικός Σύλλογος Πομάκων ν. Ξάνθης
20.  Κυπριακή Ένωση Φοιτητών και φίλων Κ.Ε.Φ.Φ. Ξάνθης
21.  Παράρτημα ΕΑΑΣ ν. Ξάνθης

22.  Σύλλογος Ποντίων ν. Ξάνθης


Η επιστολή 22 συλλογικοτήτων της Θράκης απευθύνθηκε σήμερα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, στον Πρωθυπουργό και στο Υπουργείο Εξωτερικών, με την έκκληση: «Επιτέλους, ασκείστε κυριαρχία!»

Για το ίδιο θέμα διοργανώνουμε συνέντευξη Τύπου αύριο Τρίτη στις 13.30 στο ξενοδοχείο ΑΝΑΤΟΛΙΑ (κλειστή αίθουσα ημιορόφου) και σας καλούμε να την καλύψετε δημοσιογραφικά.

TAYYİP ERDOĞAN’A TRAKYA’DAN UYARI: GELME!

Τελευταίος ασπασμός στον Κώστα Σιδηρόπουλο και η ποθεινή πατρίδα......



Θ. Μαλκίδης: Τελευταίος ασπασμός στον  Κώστα Σιδηρόπουλο και η ποθεινή πατρίδα......

Αγαπητέ Κώστα Σιδηρόπουλε

Σε χαιρέτησα πριν λίγες μέρες στη Στουτγάρδη, στο Νταχάου, όταν μαζί με τη σύζυγό σου την αγαπημένη μας Ελένη, την κόρη σου, όλην την οικογένειά σου, έβλεπες μαζί με τους άλλους Έλληνες και τις Ελληνίδες, τους καρπούς των προσπαθειών σου. Του αγώνα σου. Του ευγενούς αθλήματος της ζωής, της ελπίδας, της αλήθειας και της μνήμης, στο οποίο πήρες μέρος με επιτυχία.

Σήμερα σε αποχαιρετώ όπως αρμόζει σε Έλληνες και ανθρώπους που πιστεύουν ότι όλα δεν τελειώνουν με το χώμα πάνω στο φέρετρό σου, αλλά τώρα μόλις αρχίζουν!

Τούτες τις ώρες θυμάμαι  όλες τις πίκρες που μου μετέφερες, για τους ανθρώπους που σε πλήγωσαν, που σε πρόδωσαν, αλλά και για τις χαρές που πήρες και για αυτές που προετοίμασες για να τις γευτούμε εμείς, για όσο εσύ θα λείπεις σωματικά.  Θυμάμαι όσα είπαμε για τη γλώσσα, για το χορό, το τραγούδι, το θέατρο, για τους νέους που σε αποκαλούσαν θείο (!), για τη μεγάλη και ιερή στιγμή αναγνώρισης της δολοφονίας των δικών μας ανθρώπων. 

Σε λίγες ώρες σε ασπαζόμαστε και σε αποχαιρετούμε, προσωρινώς,  γιατί έτσι είναι η πίστη μας, η παράδοσή μας, η ιστορία μας. Σε ασπαζόμαστε  και σε αποχαιρετούμε στην τελευταία φροντίδα- αυτό σημαίνει κηδεία- που κάνουμε για σένα. 

Και με την λύρα του Πόντου και τη γλώσσα των προγόνων σου, σε στέλνουμε όπως λέει με μοναδικό τρόπο η εξόδιος ακολουθία, εκεί που αγάπησες, εκεί που προσδοκούμε να ανταμωθούμε ξανά: Στην ποθεινή πατρίδα.... 

Κώστα, Καλό Παράδεισο, Καλή Αντάμωση, Καλή Ανάσταση! 




Οι 878 της Κύπρου του 1974 που παραμένουν αγνοούμενοι .....


Οι 878 της Κύπρου του 1974 που παραμένουν αγνοούμενοι .....

Από το 2006, οπότε και ξεκίνησε  ουσιαστικά τη λειτουργία της η Διερευνητική Επιτροπή για τους Αγνοούμενους (ΔΕΑ), από τους 1.510 συνολικά αγνοούμενους, ταυτοποιήθηκαν  έως σήμερα οι 632.  Συνολικά 878 Ελληνοκύπριοι και Ελλαδίτες εξακολουθούν να βρίσκονται στη μακροσκελή λίστα των αγνοουμένων της  του 1974. 

Υπό διαδικασία ανθρωπολογικής και γενετικής εξέτασης, βρίσκονται αυτό το διάστημα συνολικά οστά 170 αγνοουμένων, από τους έχουν ολοκληρωθεί  οι εργαστηριακές αναλύσεις και οι επιστήμονες βρίσκονται στην φάση ταυτοποίησης μονάχα για τους 40.  Έως σήμερα έχουν γίνει εκατοντάδες ταυτοποιήσεις Ελληνοκυπρίων  αγνοουμένων αλλά και πεσόντων που είχαν ταφεί ως «Αγνώστων Στοιχείων». 

Συνολικά το ανθρωπολογικό εργαστήρι της ΔΕΑ που λειτουργεί στη Νεκρή Ζώνη, έχει ταυτοποιήσει τα οστά 635 Ε/Κ αγνοουμένων και 123 Ε/Κ πεσόντων. Επίσης τα οστά 196 Τ/Κ αγνοουμένων και 5 Τ/Κ πεσόντων. 




Κυριακή 3 Δεκεμβρίου 2017

Μνήμη απέναντι στη Λήθη, Ελληνικότητα Αντίστασης στο Φασισμό και τη Βαρβαρότητα


Θ. Μαλκίδης 

Μνήμη απέναντι στη Λήθη

Μέρος της ομιλίας στην εκδήλωση που οργανώθηκε στη Δράμα

Ζούμε σε ιδιαίτερη περίοδο για τη Μνήμη και είναι διακριτό ότι για πολλά χρόνια κάνουμε μία συνολική προσπάθεια για να μην επικρατήσει η  λήθη, σ΄αυτήν που οι  άνθρωποι είναι  δυστυχώς επιρρεπείς. 
Ας φανταστούμε  τις απώλειες, όταν η λήθη γίνεται σημαία και προπαγάνδα ενάντια στη ζωτική μνήμη.  Τότε, ο  θάνατος της ύπαρξής μας, ο προερχόμενος από την αμνησία, είναι η μοιραία,  η νομοτελειακή κατάληξη... 

Η  δημιουργική και  η παραγωγική μνήμη, αποτελεί μία προσπάθεια επανασύνδεσης του ανθρώπου με ένα από τα βασικά γνωρίσματα της ανθρώπινης ύπαρξης και ειδικότερα του Ελληνικού κόσμου. Την αλήθεια, δηλαδή τη μη λήθη, τη μνήμη. Μία μνήμη που μας επαναφέρει στις ρίζες μας και στην ταυτότητά μας, από τότε που τραυματίσθηκε, δολοφονήθηκε, εξοντώθηκε, αλλά και επιβίωσε στην Καππαδοκία, τη  Μικρά Ασία, τον Πόντο, τη Θράκη. 

Είμαστε ένας λαός με παλικαρίσια ψυχή, όπως γράφει ο εκ Καππαδοκίας και Σμύρνης Γιώργος Σεφέρης, που κράτησε τα βαθιά κοιτάσματα της μνήμης του σε καιρούς ακμής και σε αιώνες διωγμών και άδειων λόγων. 

Τώρα,  που ο  κόσμος αυτός της δήθεν πολιτικής και πνευματικής τάξης, μοιάζει να θέλει να μας κάνει ένα με  την παρακμή, δηλαδή τη λήθη, θα  απαρνηθούμε άραγε αυτή τη μνήμη; 

Θα το παραδεχτούμε  και μαζί με εμάς τα παιδιά, η νέα γενιά, η αυριανή Ελλάδα της Καππαδοκίας, της  Μικράς Ασίας, του Πόντου, της Θράκης  ; 

Ή θα ορίσουμε το μέλλον μας με μέσο την παράδοσή μας, τη Μνήμη έναντι της Λήθης, την Ελληνικότητα της Αντίστασης απέναντι στο Φασισμό και τη Βαρβαρότητα; 








H δολοφονία ατόμων με αναπηρία από τους Ναζί


Θ. Μαλκίδης

H δολοφονία ατόμων με αναπηρία  από τους Ναζί

Η σημερινή παγκόσμια ημέρα των ατόμων με αναπηρία επαναφέρει ένα ζήτημα που σχετίζεται με την αντιμετώπισή τους από φασιστικά, διαστροφικά καθεστώτα. Περίπου 275.000 άνθρωποι με αναπηρία εκτιμάται ότι θανατώθηκαν με βασανιστικούς τρόπους, στο όνομα της  ρατσιστικής άποψης που υιοθέτησαν οι Ναζί “ήθελε” την αναπηρία να συνεπάγεται υπέρμετρο κόστος κοινωνικών παροχών σε σύγκριση με τα όσα ο ανάπηρος θα μπορούσε να προσφέρει στην οικονομία.