Σάββατο 4 Νοεμβρίου 2017

Οι Στρατιώτες που αντιστάθηκαν στους Τούρκους εισβολείς, οι απόντες Ήρωες του 286 ΜΤΠ


Οι Στρατιώτες του 1974, οι απόντες Ήρωες του 286 ΜΤΠ 

Στις  3 Νοεμβρίου 2016  ανακοινώθηκαν τα ονόματα των 23 ηρώων Στρατιωτών , των  《Αγνοούμενων 》από την τουρκική εισβολή του 1974 στην Κύπρο. 

Ένας χρόνος πέρασε από τότε που κλήθηκαν από τη Διερευνητική Επιτροπή Αγνοουμένων οι οικογένειες των 23 ηρώων του 286ΜΤΠ 

Εκεί ανακοινώθηκε μεταξύ των άλλων ότι  τρία από τα παλληκάρια της διμοιρίας του ανθυπολοχαγού Ιωσήφ Σεργίδη  δεν ήταν μέσα στην λίστα των ανευρεθέντων μετά από αρκετές φορές που τα ιερά οστά στάλθηκαν στο εξωτερικό και συγκεκριμένα στην Βοσνία και Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής για τεστ DNA.. .

Ο ένας από τους τρεις είναι ο ίδιος ο ανθυπολοχαγός Ιωσήφ Σεργίδης, τους άλλους δύο δεν τους γνωρίζουμε

Αν και έχει ήδη περάσει ένας χρόνος από την ημέρα εκείνη όλη η οικογένεια του 286ΜΤΠ συνεχίζουμε να κηδεύουμε μερικά από τα ιερά οστά των παλικαριών μας ,διότι ναι μερικά μικρά Ιερά Οστά κηδεύουμε από τους μεγάλους μας《 ΗΡΩΕΣ 》.

Το μόνο που μπορώ να πω και να σκεφτώ είναι καλύτερα που οι γονείς μας δεν ζουν να δουν τι κηδεύουμε από τα παιδιά τους...

Ασπασία Χατζηκυριάκου

Εκδήλωση Μνήμης για τη σφαγή των Ελλήνων από τους Ναζί στην Ερμακιά Εορδαίας


Εκδήλωση Μνήμης και αγώνας ζωής για τη σφαγή των Ελλήνων από τους Ναζί στην Ερμακιά Εορδαίας και αγώνας ζωής και τιμής για τα μαρτυρικά χωριά της περιοχής Πύργοι, Μεσόβουνο, Ερμακιά.

Η Τοπική κοινότητα και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ερμακιάς με τη στήριξη του Δήμου Εορδαίας διοργανώνουν το Σάββατο 
4 Νοεμβρίου 2017 εκδήλωση για το ολοκαύτωμα του χωριού. 

Στις 6: 00 μμ  θα γίνει υποδοχή του τερματισμού των δρομέων του Μαραθώνιου δρόμου ζωής και τιμής στον οποίο συμμετέχουν  αθλητές της περιοχής όπως ο Γιώργος Ζαχαριάδης και άλλοι, για την ανάδειξη των  μαρτυρικών κοινοτήτων της Εορδαίας, Πύργοι, Μεσόβουνο, Ερμακιά. 

Στις 7:00 μμ  ο διδάκτωρ Κοινωνικών επιστημών Θεοφάνης Μαλκίδης θα αναπτύξει το θέμα « Ναζιστικό ολοκαύτωμα της Ερμακιάς Εορδαίας»



H συνέντευξη του Θ. Μαλκίδη στην ΕΡΑ Κοζάνης και στον Α. Μαυρίδη, για το Ολοκαύτωμα στην Ερμακιά.

Παρασκευή 3 Νοεμβρίου 2017

Η καταπάτηση των δικαιωμάτων της Ελληνικής Μειονότητας στην Αλβανία



Η καταπάτηση των δικαιωμάτων της Ελληνικής Μειονότητας στην Αλβανία
Την έντονη ανησυχία του για την κατάσταση που βιώνει η Ελληνική Μειονότητα της Αλβανίας εξέφρασε ο διδάκτωρ Πολιτικών Επιστημών Θεοφάνης Μαλκίδης μιλώντας στην ΕΡΤ Κομοτηνής. «Πρέπει να ασχοληθούν οι πολίτες με τα μείζονα, τα ουσιαστικά, τα καίρια και τα σημαντικά.» τόνισε χαρακτηριστικά με αφορμή όλα όσα συμβαίνουν τα τελευταία χρόνια με τις αλβανικές Αρχές να επιδίδονται σε μια διαρκή προσπάθεια καταπάτησης περιουσιακών και άλλων δικαιωμάτων της Ελληνικής Μειονότητας στην Αλβανία. Προσπάθεια που κορυφώθηκε με τα χθεσινά γεγονότα στην Χειμάρρα, όπου, με την αδικαιολόγητη συνδρομή ισχυρής αστυνομικής δύναμης, επιχειρήθηκε η κατεδάφιση σπιτιών που ανήκουν σε μέλη της Ελληνικής Μειονότητας.

Κρατάει χρόνια αυτή η τακτική της Αλβανίας

«Αυτό το οποίο συμβαίνει τις τελευταίες τρεις ημέρες στη Βόρεια Ήπειρο και ειδικά στη Χειμάρρα επαναφέρει ένα ζήτημα, το οποίο δεν είχε εξαφανιστεί. Για ακόμη μια χρονιά η Αλβανική Κυβέρνηση, πέρα από χρώματα και κόμματα, ακολουθεί την ίδια πολιτική, δηλαδή μια πολιτική εχθρική εναντίον της Ελληνικής Μειονότητας » δήλωσε ο κύριος Μαλκίδης
Σύμφωνα με τον κύριο Μαλκίδη αυτό το οποίο συμβαίνει στην Χειμάρρα είναι διαχρονική πολιτική. «Όταν έγινε το δημοψήφισμα για την εγκαθίδρυση του νέου καθεστώτος στην Αλβανία η Χειμάρρα,  οι Έλληνες της περιοχής έδειξαν εμπράκτως την αντίθεσή τους με τον Χότζα. Αυτό διαχρονικά το Αλβανικό καθεστώς δεν το ξεχνά και ακολουθεί μια εχθρική πολιτική. Το τελευταίο κρούσμα με τις κατεδαφίσεις οικιών, καταστημάτων, ιδιοκτησίες Ελλήνων, το επιβεβαιώνει.» εξηγεί και αναφέρεται στην αριθμητική συρρίκνωση της Ελληνικής Μειονότητας. 
Αντιμέτωποι με το οργανωμένο έγκλημα οι Έλληνες της Χειμάρρας 
Η διαφθορά και το οργανωμένο έγκλημα είναι κάτι που επίσης δυσκολεύει τη θέση της Ελληνικής Μειονότητας «Εκεί υπάρχει «βιομηχανία» ναρκωτικών η οποία προμηθεύει όλη την Ευρώπη. Υπάρχουν ανεξάρτητες πηγές, οι οποίοι έχουν καταδικάσει κι έχουν αναδείξει το ζήτημα. Αυτό το οργανωμένο έγκλημα προσπαθεί να εκδιώξει τους Έλληνες, μια αυτόχθονη κοινότητα, και να αναδείξουν έναν χώρο όχι μόνο παρακρατικών παράνομων δραστηριοτήτων, αλλά κι έναν χώρο που θα θεωρηθεί Αλβανικός.» δηλώνει ο κύριος Μαλκίδης σημειώνοντας ότι σε επισκέψεις προέδρων της Δημοκρατίας και Υπουργών Εξωτερικών της Ελλάδας, έχουν γίνει παραστάσεις από τους Τσάμηδες, από ένα κομμάτι του Αλβανικού πληθυσμού, που συνεργάστηκε με τους Ναζί και υπάρχουν τεκμηριωμένα δικαστικές αποφάσεις ψς δοσίλογων. «Δικάστηκαν και καταδικάστηκαν ως Δωσίλογοι. Τώρα ζητούν την απόδοση ιθαγένειας, την απόδοση υπηρεσιών ακριβώς ως αντίβαρο στην πρακτική που ακολουθείται στην Ελληνική Μειονότητα.»

Η πορεία προς την ΕΕ

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ελλάδα, όπως και τα υπόλοιπα κράτη – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συμφώνησε στην ενταξιακή πορεία της Αλβανίας, προκειμένου η Αλβανία να προχωρήσει ταχύτερα στη υιοθέτηση δημοκρατικών και άλλων μεταρρυθμίσεων, στο σεβασμό στα ανθρώπινα και μειονοτικά δικαιώματα, οι προσδοκίες αυτές, ωστόσο, μέχρι τώρα δεν επιβεβαιώθηκαν  και ο κύριος Μαλκίδης σημείωσε :
« Η Αλβανία  βρίσκεται σε σύνδεση με  την ΕΕ, είναι ήδη μέλος του ΝΑΤΟ και το ότι δεν κάνει σεβαστά τα δικαιώματα της Ελληνικής Μειονότητας  είναι ένα μείον. Αν πρέπει να αναφερθώ σε ό,τι σχετίζεται με τη χώρα αυτή, προς την πορεία της στην ΕΕ, μάλλον δεν σχετίζεται με την απόδοση των όποιων δικαιωμάτων έχει δώσει στην Ελληνική μειονότητα πόσο μάλλον με τον σεβασμό αυτών.» δηλώνει ο κύριος Μαλκίδης και σημειώνει σχετικά με την στάση των Ελληνικών κυβερνήσεων ότι «η Ελλάδα έχει δείξει παντελή αδιαφορία τα τελευταία 25 χρόνια. Η μοναδική παρέμβασή της για μια σειρά από επιχειρήσεις ή για μια σειρά από ενισχύσεις προς την Αλβανική κυβέρνηση με την αίρεση, την προϋπόθεση ή ακόμη και τη φιλοδοξία ότι θα μπορούσε να γίνει σεβαστή ή ανεκτή η παρουσία της Ελληνικής μειονότητας στην χώρα αυτή.»

Κηδεία του μέχρι πρότινος αγνοούμενου Στρατιώτη Μιχαλάκη Μιχαήλ


Κηδεία του μέχρι πρότινος αγνοούμενου  Στρατιώτη  Μιχαλάκη Μιχαήλ

Τελείται το Σάββατο 25 Νοεμβρίου 2017 η κηδεία του  μέχρι πρότινος αγνοούμενου  Στρατιώτη  του 286 ΜΤΠ Μιχαλάκη Μιχαήλ  του Γεώργιου (ΑΣΜ 11230/73)

Ο Μιχαλάκης  Μιχαήλ γεννήθηκε στις 18 Ιανουαρίου του 1955 στο
Στρόβολο Λευκωσίας από τον Γεώργιο και της Βικτώρια και είχε  
 έναν αδελφό, τον Ιωάννη και τέσσερις αδελφές, την  Παναγιώτα,
την Ελένη, την Άννα και την  Νίκη. 

Τα ίχνη του Μιχαλάκη Μιχαήλ χάθηκαν στις 15 Αυγούστου 1974 στην περιοχή μεταξύ Αγίου Ερμολάου και Κοντεμένου, όπου βρισκόταν με τη Διμοιρία του ανθυπολοχαγού Ιωσήφ Σεργίδη, αντιστεκόμενος στους Τούρκους εισβολείς.

Tamer Çilingir, Ali Ertem, Devrim - Etem Kavalli, Yannis Vasilis Yaylali-Meral Geylani



Θ. Μαλκίδης

Tamer Çilingir,  Ali Ertem, Devrim - Etem Kavalli,  Yannis Vasilis Yaylali-Meral Geylani

Μέρος της ομιλίας στην εκδήλωση που οργάνωσε η Ποντιακή Εστία Στουτγάρδης και της παρουσίας μας στο προσκύνημα που οργάνωσαν στο Νταχάου, οι Ποντιακοί Σύλλογοι της Βάδης Βυρτεμβέργης 

Η αποψινή εκδήλωση είναι μια σπουδαία στιγμή, ένας ιδιαίτερος σταθμός στον αγώνα μας για την Αλήθεια, τη Μνήμη, την Ιστορία. Η συνάντησή μας απόψε με τον Ταμέρ Τσιλιγκίρ, τον Αλί Ερτέμ, την Ντεβρίμ και τον Ετέμ Καβαλί, τους συναγωνιστές και συναθλητές μας αποτελεί επιβεβαίωση ότι αυτοί που ήθελαν να μας κάνουν λαούς μουσείων, αυτοί που ως δολοφόνοι ήθελαν να μας εξαφανίσουν δεν το πέτυχαν. 

Επιπλέον η παρουσία όλων μας στέλνει και μήνυμα απελευθέρωσης στους σπουδαίους ανθρώπους πρωτοπόρους των δικαιωμάτων των λαών της Μικράς Ασίας που βρίσκονται στη φυλακή: τον Γιάννη Βασίλη Γιαϊλαλί, και την Μεράλ Γκεϊλανί.

Τέλος η πράξη ανάδειξης των εγκλημάτων του Κεμαλισμού και του Ναζισμού, με την παρουσία στο Νταχάου, σηματοδοτεί πολλά και αυτονόητα. Ο αγώνας για τα ιερά, τα μεγάλα και τα σπουδαία, συνεχίζεται!





Πέμπτη 2 Νοεμβρίου 2017

Ο Άγιος Παΐσιος ανακηρύχθηκε προστάτης του Σώματος των Διαβιβάσεων του Ελληνικού Στρατού


Ο Άγιος Παΐσιος στρατιώτης στο 454 Τάγμα Διαβιβάσεων στο Αγρίνιο.

Ο Άγιος Παΐσιος ανακηρύχθηκε προστάτης των διαβιβαστών του Ελληνικού στρατού


Την ανακήρυξη του Αγίου Παϊσίου του Αγιορείτη, ως Προστάτη του Στρατιωτικού Σώματος των Διαβιβάσεων, έπειτα από αίτημα της Διευθύνσεως Στρατιωτικών Ιερέων του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Αμύνης, ενέκρινε η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος η οποία συνεδρίασε , υπό την προεδρία του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερωνύμου.

Από τα Τάγματα Εργασίας του δασκάλου Κεμάλ και των Νεότουρκων στα Νταχάου του μαθητή Χίτλερ και Ναζί. AMELE TABURLARINDAN DACHAU CEHENNEMİNE







Θ. Μαλκίδης

Από τα Τάγματα Εργασίας του δασκάλου Κεμάλ στα Νταχάου του μαθητή Χίτλερ. AMELE TABURLARINDAN DACHAU CEHENNEMİNE

Μέρος της δήλωσης στην κατάθεση στεφάνου από τους Ποντιακούς Συλλόγους της Βάδης- Βυρτεμβέργης στο Ναζιστικό στρατόπεδο του Νταχάου και μέρος της συνέντευξης στο Κανάλι Ένα του Πειραιά. 

Το Νταχάου, όπως και τα υπόλοιπα στρατόπεδα συγκέντρωσης, καθώς και τα αμέτρητα ολοκαυτώματα στην Ελλάδα, είναι τα μεγαλύτερα εγκλήματα της Ναζιστικής Γερμανίας , εναντίον των Ελλήνων και βεβαίως εναντίον και άλλων λαών. Ανάμεσα στα θύματα και οι δικοί μας άνθρωποι που είτε φυλακίστηκαν, είτε βασανίστηκαν, είτε εκτελέστηκαν. Καλάβρυτα, Βιάννου,  Χορτιάτης, Πύργοι,  Μεσόβουνο,  Κερδύλια, Δίστομο, Λιγκιάδες, Κομένο, Κάνδανος, Δοξάτο, Ερμακιά και εκατοντάδες άλλοι μαρτυρικοί τόποι. Είναι προφανές, γνωστό πλέον μετά και από δικές παρεμβάσεις εκτός και εντός Ελλάδας, ότι η παραπάνω τραγωδία είχε υλοποιηθεί λίγο καιρό πριν στη Σμύρνη και όπου αλλού υπήρχε Ελληνισμός στη Μικρά Ασία, στη Θράκη, στον Πόντο. 

NTAXAOU.29.10 3

Ο ιστορικός Νίκος Ψυρρούκης, στο έργο του «Μικρασιατική Καταστροφή» έγραφε ότι «η προσεκτικότερη μελέτη του Κεμαλισμού μας πείθει ότι πρόκειται για βαθιά αντιλαϊκή και αντιδημοκρατική θεωρία. Ο φιλοναζισμός και άλλες αντιδραστικές δοξασίες είναι νομοτελειακή εξέλιξη του Κεμαλισμού….» Επίσης ο Γερμανός Στέφαν Ίχριγκ, στο βιβλίο του «Ο Ατατούρκ, στη φαντασία των Ναζί», υποστηρίζει πως «ο Κεμάλ υπήρξε πηγή έμπνευσης για τον Χίτλερ, τονίζοντας ότι ο Χίτλερ είχε μελετήσει τη δράση του Κεμάλ και είχε επηρεαστεί από τον τρόπο με τον οποίο είχε εξολοθρεύσει τους Έλληνες, Αρμένιους και Ασσύριους».

Τον Σεπτέμβριο του 1922 ο «Λαϊκός Παρατηρητής», επίσημη εφημερίδα των Ναζί,  έγραφε ότι  «σε αυτές τις μέρες της ατίμωσης και της ατιμίας ένα όνομα αποδεικνύει τι μπορεί να πετύχει ένας αληθινός άνδρας. […] Η νίκη του Μουσταφά Κεμάλ Πασά θα μας δώσει νέα δύναμη και θα δυναμώσει την πίστη μας στο ανίκητο του πνεύματος του ηρωισμού» 

Η Τουρκία του Κεμάλ  προσφερόταν ως υπόδειγμα κράτους που είχε εκκαθαρίσει τον πληθυσμό της από τα «επικίνδυνα»  στοιχεία. Οι Έλληνες και οι  Αρμένιοι παραλληλίζονταν με τους Εβραίους, ενώ λίγο αργότερα ο Χίτλερ σχεδιάζοντας τη δική του «Τελική Λύση», έλεγε το «ποιος θυμάται σήμερα τους Αρμένιους»

Δάσκαλος και ο Μαθητής, ο Μουσταφά Κεμάλ και ο Αδόλφος Χίτλερ, συνιστούν την έκφραση του ολοκληρωτισμού, ο Κεμαλισμός και ο Ναζισμός, αποτελούν την ίδια έκφανση του Φασισμού, που από τις Γενοκτονίες πέρασε στα Ολοκαυτώματα. Η ανάδειξη του ομοιοτήτων του Κεμαλισμού και του Ναζισμού, συνιστά ανθρώπινο, πολιτικό, ερευνητικό και κυρίως ηθικό καθήκον και χρέος, για να καταδικαστούν  και να αποκαθηλωθούν  τα πιο ολοκληρωτικά  καθεστώτα και ιδεολογίες που γνώρισε ποτέ η ανθρωπότητα.

Δυστυχώς όμως ο Κεμαλισμός και ο Ναζισμός συνεχίζουν να υπάρχουν σε μία γη, σε έναν τόπο, που γνώρισε και τις δύο αυτές φασιστικές ιδεολογίες και τις διαστροφές τους. Και όλα αυτά  γίνονται με την ανοχή της Ελληνικής Δημοκρατίας και με τη «συνηγορία» ψευτοπολιτικών, ψευτοιστορικών, ψευτοδιανοούμενων, ψευτοκαλλιτεχνών, ψευτοαυτοδοικητικών, και ψευτοκαθηγητών, που ταυτίζονται συχνά – πυκνά με τον Κεμαλικό και Ναζιστικό  φασισμό, υπερασπίζοντας την άρνηση και υπονομεύοντας την αναγνώριση της Γενοκτονίας και των Ολοκαυτωμάτων. Η ανάδειξη του ομοιοτήτων του Κεμαλισμού και του Ναζισμού, συνιστά ανθρώπινο, πολιτικό, ερευνητικό και κυρίως ηθικό καθήκον και χρέος, για την καταδίκη, την αποκαθήλωση και την εξαφάνιση των πιο ολοκληρωτικών καθεστώτων και ιδεολογιών που γνώρισε ποτέ η ανθρωπότητα, η Γη της Γενοκτονίας και των Μαρτυρικών πόλεων και χωριών.

Επιπλέον  η πρόταση του Μιχ. Χαραλαμπίδη που αφορά τη σχέση και τις ομοιότητες Κεμαλισμού και Ναζισμού και συνδέεται με την ανακήρυξη της 19ης Μαΐου ως παγκόσμιας και Ευρωπαϊκής ημέρας μνήμης των θυμάτων του Κεμαλισμού, κατ΄ αντιστοιχία της διεθνούς ημέρας μνήμης του θυμάτων του Ναζισμού (27 Ιανουαρίου), αποτελεί μία ιδιαίτερη  συμβολική αλλά και ουσιαστική πράξη.

Πράξη καταδίκης του Φασισμού και Νίκης της Δημοκρατίας, της Ελευθερίας, του Δικαίου και της Ιστορίας,  Νίκης των λαών που δολοφονήθηκαν, Νίκης της Ζωής έναντι των ιδεολογιών του Θανάτου.










AMELE TABURLARINDAN DACHAU CEHENNEMİNE

Tamer Çilingir / Dachau

Κηδεία του μέχρι πρότινος Aγνοούμενου Στρατιώτη Γεωργίου Παχουλαρά



Κηδεία του μέχρι πρότινος αγνοούμενου στρατιώτη Γεωργίου Παχουλαρά 


Μετά την πρόσφατη ταυτοποίηση  των ιερών  οστών του στρατιώτη του  281ΤΠ, Παχουλαρά Γεώργιου την Κυριακή 
5 Νοεμβρίου 2017 και ώρα 11 πμ στον ιερό ναό Αγίου Θεράποντος στον Λυθροδόντα θα γίνει η κηδεία του. Ως διαρκής υπόμνηση της εισβολής και κατοχής της Κύπρου. 

Τετάρτη 1 Νοεμβρίου 2017

Η Γενοκτονία δε σταμάτησε, αλλά συνεχίζεται: Λευτεριά στους Γιάννη- Βασίλη Γιαϊλαλί-Meral Geylani. Free Yannis Vasilis Yaylali and Meral Geylani !


Θ. Μαλκίδης

Η Γενοκτονία που δε σταμάτησε το 1922, αλλά συνεχίζεται μέχρι σήμερα.

Η πράξη αλληλεγγύης στο Στρασβούργο, με την υποστήριξη της  Ποντιακής Εστίας  Στουτγάρδης, στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έχει ουσιαστική και συμβολική σημασία. Να κάνουμε γνωστή με την τυπική διαδικασία και εδώ την κατάφωρη παραβίαση των δικαιωμάτων δύο ανθρώπων, του Γιάννη Βασίλη Γιαϊλαλί και της Meral Geylani, που αγωνίζονται για την ελευθερία των λαών της Μικράς Ασίας, των Ελλήνων, των Αρμενίων, των Κούρδων και να αναφερθούμε στο αναμφισβήτητο γεγονός ότι η Γενοκτονία δε σταμάτησε το 1922. 

Συνεχίζεται μέχρι σήμερα και όσο υπάρχουν άνθρωποι που σιωπούν επαναλαμβάνονται οι γνωστές φράσεις του πάστορα Martin Niemöller  όταν οι Ναζί  καταδίωκαν τους πάντες και δε μίλησε κανείς..... 

Και  από το Στρασβούργο έχοντας πράξει και από εδώ το ανθρώπινο, ηθικό, ιστορικό χρέος και καθήκον, συνεχίζουμε αυτό που διδαχθήκαμε από τους γονείς και τους αδελφούς μας, από την παράδοση και από την κληρονομιά μας: 
Την αλληλεγγύη, την στήριξη, την αντίσταση στο Φασισμό και τον Ολοκληρωτισμό, το λόγο και την πράξη. Ζητάμε και από εδώ Ελευθερία στους Γιάννη Βασίλη Γιαϊλαλί και Meral Geylani που σαπίζουν με κατασκευασμένες κατηγορίες στα τουρκικά κάτεργα, στα σύγχρονα τάγματα εργασίας, στα μοντέρνα Νταχάου και Άουσβιτς. Ζητάμε τη φωνή όλων των ανθρώπων και όλων των Ελλήνων δημοκρατών για Δικαιοσύνη. 

Λευτεριά στους συνανθρώπους μας και συναγωνιστές μας Γιάννη Βασίλη Γιαϊλαλί και Meral Geylani.


Βόρεια Ήπειρος, Βορειοηπειρώτες, Χειμάρρα και Χειμαρριώτες: Και όμως υπάρχουν ........



Θ. Μαλκίδης 

Βόρεια Ήπειρος και Βορειοηπειρώτες: Και όμως 
υπάρχουν ......


Παραθέτω  το μήνυμα του  αγαπητού φίλου και συνοδοιπόρου, προέδρου της Δημοκρατικής Ένωσης Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας "Ομόνοια" (ΔΕΕΕΜ), Λεωνίδα Παππά για τους Βορειοηπειρώτες και την Βόρειο Ήπειρο, που συνεχίζουν να υπάρχουν   και να αγωνίζονται, παρά την εθνικιστική πολιτική της Αλβανίας και την Ελλαδική αδιαφορία:

"Η Εθνική Ελληνική Μειονότητα στην Αλβανία βρίσκεται σε καθεστώς διωγμού απ’ την αυταρχική και αλαζονική κυβέρνηση του Εντι Ράμα. 
Με επιδεικτικό τρόπο δεν τηρούνται ούτε τα προσχήματα, αφού στις σημερινές κατεδαφίσεις στη Χειμάρρα, παρά τη διεθνή διάσταση που έλαβε το θέμα, δεν εφαρμόστηκαν ούτε ούτε οι προβλεπόμενες απ’ το νόμο διαδικασίες.
Η έφοδος στις 4:00 τα ξημερώματα, σήμερα 31η Οκτωβρίου 2017, με ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις και τα μηχανήματα κατεδαφίσεων ξυπνούν θλιβερές μνήμες του παρελθόντος.

Η ΔΕΕΕΜ ΟΜΟΝΟΙΑ καταγγέλλει τις τακτικές εκφοβισμού και εκδίωξης του ελληνικού στοιχείου απ’ τις πατρογονικές του εστίες, που εφαρμόζει ο πρωθυπουργός της Αλβανίας και καλεί 

Τρίτη 31 Οκτωβρίου 2017

Η σφαγή των Ελλήνων από τους Ναζί στον Τυμφρηστό Φθιώτιδας

tymp2
Θ. Μαλκίδης 

Το Ολοκαύτωμα του Τυμφρηστού Φθιώτιδας
Τα Γερμανικά στρατεύματα κατοχής επιχείρησαν  τρεις (!) φορές κατά του χωριού την 30η Οκτωβρίου, την 11η Νοεμβρίου 1943, καθώς και  την 9η  Αυγούστου 1944.
Οι Ναζιστικές Δυνάμεις που ενήργησαν τις εκκαθαριστικές επιχειρήσεις εκτελώντας Έλληνες και καίγοντας το χωριό ανήκαν στην  Ε΄ Γερμανική Στρατιά και ήταν:
–          Η 4SS Pol.Pz Greh.Div. (Μεραρχία ss)
–          Η 104 Jaeger Division (Μεραρχία καταδιώξεως)
–          ΤΟ ΧΧΙΙ Geb. A.K. (Ορεινό Σώμα Στρατού)
Η επιχείρηση είχε την επωνυμία «Hubertus» και διεξήχθη από δύο συγκροτήματα που είχαν έδρα τη Λαμία (Gruppe OST SS Pol Pz Gren Rgt III SS και I SS) & το Αγρίνιο (Gruppe West) με σημείο συναντήσεως το Καρπενήσι.
Κατά την επιχείρηση αυτή συνέλαβαν, βασάνισαν οικτρά και εκτέλεσαν εννέα (9) κατοίκους του χωριού.

Η κηδεία του μέχρι πρότινος αγνοούμενου Λοχία Κυριάκου Αριστείδου



Η κηδεία του μέχρι πρότινος αγνοούμενου Λοχία Κυριάκου Αριστείδου

Τον μέχρι πρότινος αγνοούμενο, έφεδρο Λοχία καταδρομέα, Κυριάκο Αριστείδου από τη Μια Μηλία αποχαιρέτησαν με τις δέουσες τιμές, πολιτεία, συγγενείς και φίλοι. Η κηδεία του έγινε από τον ιερό ναό των Αγίων Πάντων στη Μακεδονίτισσα.


Η τελευταία φορά που θεάθηκε ο Κυριάκος Αριστείδου ήταν στις 26 Ιουλίου 1974 σε σπίτι στον Αγιο Γεώργιο της Κερυνείας, όπου σύμφωνα με συμπολεμιστές του, είχε καταφύγει με άλλους καταδρομείς όταν έσπασε η γραμμή που υπερασπιζόταν η τριακοστή τρίτη Μοίρα Καταδρομών.

Ο κοινοτάρχης Μιάς Μηλιάς Ανδρέας Δημοσθένους αναφέρθηκε στο ρολόι του ήρωα που είχε στην κατοχή του και το οποίο παρέδωσε στην αδελφή του:«Δε θα ξεχάσω ποτέ μου ήταν τον Απρίλη του 74 την ημέρα των γενεθλίων μου. Ο Κούλλης μου έκανε δώρο το ρολόι του χεριού του γιατί εγώ δεν είχα και ο ίδιος είχε αγοράσει άλλο καινούριο. Μετά από πολλά χρόνια το 1990, αυτό το ρολόι το οποίο ήταν το μόνο που είχε απομείνει από τον Κούλλη το παρέδωσα πίσω στην αδερφή του Ευρυδίκη για να έχουν κάτι από αυτόν.» 

Για τα Νταχάου του Κεμάλ και του Χίτλερ














Με το σύνθημα «Η μνήμη σας, ο ανθρωπισμός μας»

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΤΟ ΝΤΑΧΑΟΥ
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΦΟΡΗΣ ΠΕΤΑΛΙΔΗΣ
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: ΕΦΗ ΑΓΙΑΝΝΙΔΟΥ
Το κολαστήριο του Νταχάου, επισκέφθηκαν σε ένα προσκύνημα μνήμης, εκατοντάδες απόγονοι των Ελλήνων του Πόντου, που ζουν στη Γερμανία, με πρωτοβουλία των ποντιακών συλλόγων της Βάδυς Βυδεμβέργης, θέλοντας να υπενθυμίσουν στην πολιτισμένη ανθρωπότητα, πως αυτά που έγιναν στο Νταχάου από τον Χίτλερ και τον Ναζισμό, τα υπέστησαν οι πρόγονοί τους από τον Κεμαλισμό. Οι αφηγήσεις από τους ξεναγούς για τα όσα υπέστησαν οι κρατούμενοι στο Νταχάου και οι τρόποι θανάτωσης των 40.000 κρατουμένων, ξυπνούσαν μνήμες από τις αφηγήσεις του παππού και της γιαγιάς (της Καλομάνας στα ποντιακά), γιατί ήταν οι ίδιοι τρόποι με τους οποίους οι Νεότουρκοι και οι Κεμαλικοί, πραγματοποίησαν την γενοκτονία σε βάρος των Ελλήνων του Πόντου. Γιατί ο Χίτλερ ήταν ο μαθητής του Κεμάλ πασά, ο οποίος μαζί με τον αιμοσταγή συνεργάτη του, τον Τοπάλ Οσμάν, εφάρμοσαν σε βάρος των ανθρώπων, όλες τις απάνθρωπες μεθόδους.
NTAXAOU.29.10 2
Το απάνθρωπο σύνθημα των Ναζί στο στρατόπεδο συγκέντρωσης στο Νταχάου, "Η εργασία απελευθερώνει"
Εκατοντάδες απόγονοι των γενοκτονημένων προσφύγων Ελλήνων του Πόντου, ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα των πρωτοβάθμιων σωματείων της Βάδυς Βυδεμβέργης, αλλά και από την περιοχή του Μονάχου και του Νταχάου, και βρέθηκαν στο κολαστήριο του Νταχάου να καταθέσουν ένα δάφνινο στεφάνι, στο οποίο είχαν γράψει στα γερμανικά τις λέξεις «Η Μνήμη σας, ο Ανθρωπισμός μας», δείχνοντας με αυτόν τον συμβολικό τρόπο, πως ο ελληνισμός του Πόντου δεν ξεχνά, και θα αγωνίζεται να επικρατήσει η δικαίωση και η ειρήνη σε όλον τον κόσμο.
NTAXAOY.MNHMEIO.29.10.2017
Το μνημείο των θυμάτων του Νταχάου
Και μαζί με τους απογόνους των γενοκτονημένων προσφύγων ήταν και ο Ταμέρ Τσιλιγκίρ, ένας Τούρκος πολίτης, ο οποίος γαλουχήθηκε με τον τούρκικο εθνικισμό να θεωρεί τους Έλληνες ως τους μεγαλύτερους εχθρούς του τουρκικού έθνους και όταν ενηλικιώθηκε, έψαξε και έμαθε πως είναι και αυτός Έλληνας στην καταγωγή από τη Λιβερά του Πόντου, και έκτοτε πέρασε 12 χρόνια στις τουρκικές φυλακές γιατί δήλωσε πως είναι Έλληνας και έψαξε μαζί με άλλους Τούρκους δημοκράτες, την γενοκτονία που έκαναν οι Τούρκοι σε βάρος των Ελλήνων του Πόντου και τα ντοκουμέντα αυτά τα εξέδωσε σε βιβλίο. Και μαζί τους ήταν και ο Αλί Ερντέμ, ο Τούρκος κοινωνιολόγος που ζει στη Φραγκφούρτη, που για 16 χρόνων δεν μπορούσε να γυρίσει στην Τουρκία ως ανεπιθύμητος, ο οποίος αγωνίζεται για τα δικαιώματα των αυτόχρονων λαών της Μικράς Ασίας, και την αναγνώριση της γενοκτονίας, και η Ντεβρίμ Καβάλι, τραγουδίστρια που ζει στην περιοχή της Στουτγάρδης, πολίτης της Τουρκίας, με κουρδικές και αρμενικές ρίζες.
NTAXAOU.29.10.20173
Οι απόγονοι των Ελλήνων του Πόντου, που ζουν στη Γερμανία, πέρασαν την πύλη του στρατοπέδου του Νταχάου, το μεσημέρι της Κυριακής 29 Οκτωβρίου 2017, υπό καταρρακτώδη βροχή και κατευθύνθηκαν στο μνημείο, όπου προπορεύονταν με δάφνινο στεφάνι τέσσερις μαυροφορεμένες κοπέλες.
NTAXAOU.XARALAMPIDIS.29.10.20171
Ο Μιχάλης Χαραλαμπίδης, εκφωνεί την ομιλία του μποστά από το μνημείο στο Νταχάου
Λίγο πριν την κατάθεση στεφάνου, σύντομη ομιλία εκφώνησε ο Μιχάλης Χαραλαμπίδης, εμπνευστής αυτής της ιδέας, και πρωτοπόρος στην διεκδίκηση της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, ο οποίος είπε: «Η ονομαζόμενη τουρκική πολιτεία επιμένει να είναι δομημένη επάνω στο διαρκές έγκλημα» και «εξάλλου τα αμάραντα δεν μαραίνονται».
Είπε ο Μιχάλης Χαραλαμπίδης: «Η ιστορία θα γράψει για την επίσκεψή σας αυτή. Είναι η δικαίωση ενός μεγάλου Τραπεζούντιου του Βησσαρίωνα. Εμείς πήραμε τον δικό του δρόμο. Πρώτος σταθμός το Χαϊδάρι. Εκεί εκτέλεσαν οι Ναζί με άλλους Έλληνες τον Οράτιο Κυριλλίδη από τον Πόντο. Το Χαϊδάρι επέλεξα για να εξηγήσω τί είναι η 19η Μαΐου, το 1990. Οι επόμενοι σταθμοί, η Νυρεμβέργη, το Μεσόβουνο και οι Πύργοι στην Μακεδονία, το Νταχάου της Βαυαρίας σήμερα.
NTAXAOU.29.10.20178
Όταν χρόνια πριν άρχισα αυτόν τον ευγενή αγώνα για την αξιοπρέπεια και τον αυτοσεβασμό μας μου έλεγαν να ξεχάσουμε. Να θυμηθούμε για να ξεχάσουμε απαντούσα. Γιατί η μνήμη είναι ζωή, προστασία της ζωής, τροφοδότρια του ανθρωπισμού. Ενώ η λήθη είναι θάνατος, η επιστροφή στην βαρβαρότητα. Γιατί όταν αντικρίζεις τον απανθρωπισμό, διατηρείς και τροφοδοτείς τον ανθρωπισμό σου. Αυτό είναι το Νταχάου. Ένας τόπος θανάτου που μεταβλήθηκε σε έναν τόπο ζωής.
Επάνω σε αυτήν την απελευθερωτική μνήμη, την κριτική του βάρβαρου παρελθόντος οικοδομήθηκε η νέα γερμανική πολιτεία  μετά το έγκλημα ενάντια στην ανθρωπότητα.
Το ελληνικό διαρκές ολοκαύτωμα, η Ποντιακή γενοκτονία στερείται των δικών της τόπων μνήμης.
NTAXAOU.29.10.20179
Η ονομαζόμενη τουρκική πολιτεία επιμένει να είναι δομημένη επάνω στο διαρκές έγκλημα. Επάνω στους άταφους νεκρούς. Να τιμά τους εγκληματίες και τον θάνατο. Να ζει, να ανακυκλώνεται μέσα στο αίμα. Αυτό όμως είναι το πεδίο του δικού της θανάτου.
Οι άταφοι νεκροί μας, τα θύματα του κεμαλισμού, του κεμαλοϊσλαμισμού ζητούν τους δικούς τους τόπους και χρόνους μνήμης. Τους αφιερώσαμε τους χρόνους μνήμης την 19η Μαΐου. Έχουμε χρέος να τους δώσουμε τους τόπους της μνήμης τους. Να μεταβάλουμε τους δικούς τους τόπους θανάτου σε τόπους ζωής. Ο δικός μας δρόμος δεν σταματά στο Νταχάου, στο Άουσβιτς. Συνεχίζεται στη Σάντα, στη Μπάφρα, στην Σαμψούντα, την Τρίπολη, την Κερασούντα, την Μερζιφούντα. Το Τσεβισλίκ στην Ματσούκα, νότια της Τραπεζούντας. Οι νεκροί μας θέλουν το δικό τους ΣΗΜΑ. Για τους Έλληνες το σήμα είναι η συνέχεια της ζωής. Αν πάτε την Κυριακή του Θωμά στα Σούρμενα στην Αττική, θα το καταλάβετε. Θα δείτε την συνομιλία με τους νεκρούς.
Γι’ αυτούς όταν πηγαίνετε στην Ματσούκα, το Τσεβισλίκ θα αφήνετε τα χαρακτηριστικά για εμάς και όλους τους Έλληνες αμάραντα. Όπως αυτά που κρατώ. Μου τα έφεραν από την Σάντα. Θα τα πάω, θα τα επιστρέψω εγώ μια μέρα. Είναι κοντά αυτή η στιγμή. Εξάλλου τα αμάραντα δεν μαραίνονται, είτε είναι από τα Κύθηρα είτε από τον Πόντο.
Το Τσεβισλίκ ήταν χειρότερο του Νταχάου. Και οι ένοχοι για το Τσεβισλίκ είναι πολλοί  στη Δύση και στην Ανατολή», κατέληξε ο Μιχάλης Χαραλαμπίδης.
 NTAXAOU.29.10.20172
Στη συνέχεια έγινε η κατάθεση στεφάνου από τις τέσσερις μαυροφορεμένες κοπέλες, και όλοι οι συμμετέχοντες στην εκδήλωση άφησαν ένα λουλούδι, ένα τριαντάφυλλο, ένα γαρύφαλο, στη μνήμη των χιλιάδων νεκρών του κολαστηρίου του Νταχάου, αλλά και των άλλων στρατοπέδων που υπήρξαν θύματα, και στη μνήμη των δικών τους γενοκτονημένων προγόνων, που με άδικο τρόπο τους σκότωσαν οι Τούρκοι εθνικιστές.
NTAXAOU.29.10
Ο Ταμέρ Τσιλιγκίρ και ο Μιχάλης Χαραλαμπίδης, πρώτοι από όλους καταθέτουν ένα λουλούδι στη μνήμη των θυμάτων
Ιδιαίτερη ήταν η στιγμή όταν ήρθε η ώρα και οι προσκυνητές μνήμης, Έλληνες και Τούρκοι που συμμετείχαν στην εκδήλωση, άφησαν ένα λουλούδι στη μνήμη των θυμάτων.
NTAXAOU.29.10 3
Η Ντεβρίμ Καβαλί εμφανώς συγκινημένη αφήνει ένα λουλούδι στη μνήμη των θυμάτων
Μετά την κατάθεση στεφάνου έγινε ξενάγηση στους χώρους του στρατοπέδου Νταχάου, το οποίο υπήρξε το κολαστήριο για χιλιάδες αιχμαλώτους.
 NTAXAOU.29.10 4
Στην επίσκεψη – προσκύνημα μνήμης στο Νταχάου, ήταν παρόντες πρόεδροι των πρωτοβάθμιων σωματείων της Βάδυς Βυδεμβέργης που διοργάνωσαν την εκδήλωση, οι πρόεδροι και μέλη των συλλόγων Ποντίων Μονάχου και Νταχάου, οι πρώην πρόεδροι της ΟΣΕΠΕ Γιώργος Τσορακλίδης και Γιάννης Μπουρσανίδης, η Αναστασία Ντικ - Κασαπίδου, συντονίστρια της διαρκούς επιτροπής για την προώθηση της γενοκτονίας της ΟΣΕΠΕ, ο Φάνης Μαλκίδης,διδακτωρ κοινωνικών επιστημών από την Ελλάδα 

Δευτέρα 30 Οκτωβρίου 2017

Το Ποντιακό Ζήτημα Σήμερα.PONTOSLU RUMLARI KORUMAK İÇİN KALKAN OLACAĞIZ










ΤΟ ΠΟΝΤΙΑΚΟ ΖΗΤΗΜΑ 

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΤΗ ΣΤΟΥΤΓΑΡΔΗ
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΦΟΡΗΣ ΠΕΤΑΛΙΔΗΣ
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: ΕΦΗ ΑΓΙΑΝΝΙΔΟΥ
Αυτό που έγινε το βράδυ του Σαββάτου στη Στουτγάρδη, δεν είχε προηγούμενο. Σε μια αίθουσα που εάν έπεφτε καρφίτσα θα ακουγόταν ο θόρυβος, ο ακτιβιστής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, επί δώδεκα χρόνια φυλακισμένος στις τουρκικά μπουντρούμια, και πολιτικός εξόριστος στην Ελβετία, ο Ταμέρ Τσιλιγκίρ, μαζί με τον Τούρκο κοινωνιολόγο και εξόριστο στη Φραγκφούρτη Ελί Ερντέμ και τον Τσερκέζο στην καταγωγή Ετέμ Καβάλι, που ζει και αυτός στη Γερμανία, ήταν καταπέλτες για το τουρκικό καθεστώς, που παραβιάζει τα δικαιώματα των απογόνων των Ελλήνων του Πόντου και της Μικράς Ασίας, που ζουν σήμερα στην Τουρκία.
Μάλιστα ο Ταμέρ Τσιλιγκίρ, με καταγωγή από τη Λιβερά του Πόντου, που πριν από λίγα χρόνια έμαθε για την καταγωγή του, αφού μαζί με άλλους συμπατριώτες του έψαξε και βρήκε τις ελληνικές ρίζεςτου, εντρύφησε στα αρχεία των Τούρκων και τεκμηρίωσε την γενοκτονία που έκαναν οι Τούρκοι σε βάρος των Ελλήνων του Πόντου και της Μικράς Ασίας, την οποία και συνεχίζουν σήμερα. Και κοντά σε αυτούς, ο Φάνης Μαλκίδης, διδάκτωρ κοινωνιολογίας, ο οποίος αγωνίζεται για την απελευθέρωση του Γιάννη Βασίλη Γιαϊλαλι, και της συντρόφου του Μεράλ Γκεϊλανί, οι οποίοι κρατούνται στις τουρκικές φυλακές, γιατί ζητούν ελευθερίες για τους πολίτες της Τουρκίας και ο Γιάννης – Βασίλης Γιαϊλαλί, βροντοφωνάζει πως είναι Έλληνας του Πόντου.
STUTGARD.PONTIAKI.ESTIA.TSILIGIR.MALKIDIS.28.10.2017.IMG 3095
Στο τραπέζι των ομιλητών διακρίνονται από αριστερά, ο Φάνης Μαλκίδης, ο Αλί Ερτέμ, ο Ταμέρ Τσιλιγκίρ και ο Ετεμ Καβάλι
Και αυτή η μυσταγωγία αυτογνωσίας και αυτοπροσδιορισμού των απογόνων των Ελλήνων του Πόντου, αλλά και των Τούρκων δημοκρατών που τους συμπαραστέκονται, ειπώθηκαν σε εκδήλωση που διοργάνωσε το Σάββατο 28 Οκτωβρίου 2017, ο σύλλογος Ποντίων Στουτγάρδης «Ποντιακή Εστία», για το ποντιακό ζήτημα και τον κεμαλισμό. Θέμα της ομιλίας ήταν «η δημιουργία του Κεμαλικού καθεστώτος και της «νέας Τουρκίας» και το ποντιακό ζήτημα σήμερα», με κύριους ομιλητές τον Φάνη Μαλκίδη, διδάκτωρ κοινωνικών επιστημών και τον Tamer Cilingir, συγγραφέα, ακτιβιστή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η εκδήλωση έγινε στους χώρους του SC STAMMHEIM GASTSTRATTE WALKECK EMERHOLZ 2, 70439, STUTTGART.
STUTGARD.ESTIA.MALKIDIS.TSILIGIR.28.10.20175
Μερική άποψη απο τον κόσμο που παρακολούθησε την εκδήλωση
Στον χαιρετισμό του ο πρόεδρος του συλλόγου Ποντίων Στουτγάρδης «Ποντιακή Εστία» Δημήτρης Οξυζίδης, είπε πως οι απόγονοι των Ελλήνων του Πόντου, οι σύλλογοι και ο οργανωμένος ποντιακός χώρος, θα απλώσουν ένα δίχτυ προστασίας των ανθρώπων που αγωνίζονται στην Τουρκία για δημοκρατία και αυτογνωσία. Υποκλινόμαστε μπροστά στον αγώνα αυτών των ανθρώπων που βρήκαν το κουράγιο και αγωνίζονται να δηλώσουν πως είναι Έλληνες στην καταγωγή και όχι Τούρκοι.
Ο Φάνης Μαλκίδης, στην ομιλία του μεταξύ άλλων τόνισε πως η εκδήλωση είναι μια σπουδαία στιγμή, ένας ιδιαίτερος σταθμός στον αγώνα μας για την Αλήθεια, τη Μνήμη, την Ιστορία. Η συνάντησή μας απόψε με τονΤαμέρ Τσιλιγκίρ, τον Αλί Ερτέμ, τους συναγωνιστές και συναθλητές μας αποτελεί επιβεβαίωση ότι αυτοί που ήθελαν να μας κάνουν λαούς μουσείων, αυτοί που ως δολοφόνοι ήθελαν να μας εξαφανίσουν δεν το πέτυχα. Επιπλέον η παρουσία όλων μας στέλνει και μήνυμα απελευθέρωσης στους σπουδαίους ανθρώπους πρωτοπόρους των δικαιωμάτων των λαών της Μικράς Ασίας που βρίσκονται στη φυλακή: τονΓιάννη Βασίλη ΓιαΪλαλί, και την Μεράλ Γκεϊλανί.
Τέλος η πράξη ανάδειξης των εγκλημάτων του Κεμαλισμού και του Ναζισμού, με την εκδήλωση που θα γίνει την Κυριακή 29 Οκτωβρίου στο Νταχάου, σηματοδοτεί πολλά και αυτονόητα. Ο αγώνας για τα ιερά, τα μεγάλα και τα σπουδαία, συνεχίζεται!
STUTGARD.ESTIA.MALKIDIS.TSILIGIR.28.10.20173
Μερική άποψη από τον κόσμο που παρακολούθησε την εκδήλωση
Ο Ταμέρ Τσιλιγκίρ, τόνισε πως θα αγωνίζεται για να αναδείξει την γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου, αποτίει φόρο τιμής στα 353.000 αθώα θύματα των γενοκτονημένων Ελλήνων και πως στόχος του είναι να αναδείξει πως αυτούς που σήμερα στην Τουρκία τιμούν ως ήρωες, τον Κεμάλ πασά και τον Τοπάλ Οσμάν, ήταν οι μεγαλύτεροι σφαγείς του ελληνισμού του Πόντου και της Μικράς Ασίας. Γεννηθήκαμε και γαλουχηθήκαμε ότι είμαστε Τούρκοι και να μισούμε τους Έλληνες. Όμως εμείς είμαστε οι αυτόχρονες λαοί του Πόντου και της Μικράς Ασίας. Αυτός είναι ο τόπος μας. Οι Τούρκοι ήρθαν αργότερα ως κατακτητές. Το άσχημο είναι ότι εγώ δεν μπορώ να επικοινωνήσω με τα αδέλφια της καρδιάς μου, γιατί μου απέκοψαν από την γλώσσα μου την ελληνική και πρέπει κάποιος να μας μεταφράσει, όπως και εκείνοι. Όμως είμαστε όλοι Έλληνες. Θα αγωνιστούμε όμως για να αναγνωριστεί η γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου που έκανε το τουρκικό καθεστώς, κάτι που συνεχίζεται μέχρι και σήμερα.
BIBLIO.TAMER.TSILIGIR.GENOKTONIA.TOYRKIKA.IMG 3304
Το βιβλίο του Ταμέρ Τσιλιγκίρ που αποκαλύπτει στοιχεία από τις τουρκικές πηγές για το πως έγινε η γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου, που αμέσως την τουρκική έκδοση, θα εκδοθεί και στα ελληνικά
Ο Αλί Ερτέμ, στην παρέμβασή του τόνισε πως είναι μια ιδιαίτερη στιγμή για μένα η εκδήλωση, επειδή βρίσκομαι ανάμεσα σε φίλους και μιλάω. Η γενοκτονία είναι μία δύσκολη στιγμή για την ανθρωπότητα. Η Τουρκία είναι ένα κράτος που δημιουργήθηκε πάνω στη Γενοκτονία. Και δολοφονεί λαούς, όπως οι Έλληνες, οι Αρμένιοι, οι Κούρδοι, οι Ασσύριοι. Και δυστυχώς το έγκλημά τους δεν τιμωρήθηκε. Επαναλήφθηκε από τους Ναζί. Ο ευρωπαϊκός πολιτισμός δεν μπορεί να ανεχθεί αυτά τα εγκλήματα.
Ο Ετέμ Καβάλι, Τούρκος πολίτης, τσερκέζος στην καταγωγή που ζει στην περιοχή της Στουτγάρδης, τόνισε πως από μικρός στην Τουρκία έμαθε να μισεί τους Έλληνες, αλλά και τους Αρμενίους και τους Κούρδους, όπου η προπαγάνδα της Τουρκίας, τους παρουσίαζε ως εχθρούς και ιδιαίτερα τους Έλληνες τους οποίους τους «ρίξαμε στη θάλασσα». Όμως όταν έγινε 18 χρονών και ήρθε στη Γερμανία, και γνώρισε Έλληνες Πόντιους, μια οικογένεια που τον φρόντιζε, τότε κατάλαβε την πραγματικότητα. Και από τότε αγωνίζεται για να αποκτήσουν οι αυτόχρονες λαοί της Μικράς Ασίας, τα δικαιώματά τους.
Παρέμβαση στην εκδήλωση έκανε ο δημοσιογράφος Φόρης Πεταλίδης, ο οποίος ανέφερε πως ως η άγνωστη ιστορία των ανθρώπων στην Τουρκία που αγωνίζονται για τα ανθρώπινα δικαιώματα, τις δημοκρατικές ελευθερίες, που για όσους ζουν στις δυτικές κοινωνίες είναι αυτονόητες, για όσους ζουν στην Τουρκία είναι ζητούμενο, χρέος της ελεύθερης και ακηδεμόνευτης δημοσιογραφίας είναι να αναζήσει και να παρουσιάσει την αλήθεια και ιδιαίτερα για όλους εκείνους που αγωνίζονται με κίνδυνο της ζωής τους, διεκδικώντας το δικαίωμα στη μνήμη και την αυτογνωσία. 
STUTGARD.ESTIA.MALKIDIS.TSILIGIR.28.10.20171
Στη συνέχεια ο Φάνης Μαλκίδης, συμβολικά χάρισε στον πρόεδρο του συλλόγου Ποντίων Σουτγάρδης «Ποντιακή Εστία» Δημήτρη Οξυζίδη, ένα μπλουζάκι που απεικονίζει τονΓιάννη Βασίλη Γιαϊλαλι, με το οποίο ο δρομέας μεγάλων αποστάσεων Γιώργος Ζαχαριάδης, έτρεξε στο Σπάρταθλον, από τον Μαραθώνα στη Σπάρτη και τόνισε την πράξη να κατατεθεί στο Στρασβούργο, το αίτημα για την απελευθέρωση του Γιάννη Βασίλη από τις τουρκικές φυλακές.
STUTGARD.ESTIA.MALKIDIS.TSILIGIR.28.10.20172
Στο τέλος της εκδήλωσης με τη συνοδεία της λύρας τουΜπάμπη Θεοδωρίδη, η Ντεβρίμ. Καβάλι, Τούρκος υπήκοος, κουρδικές και αρμενικές ρίζες, που ζει στην περιοχή της Στουτγάρδης στη Γερμανία, τραγούδησε δύο ποντιακά τραγούδι, «την πατρίδα μ’ έχασα, έκλαψα κι επόνεσα» και το «ναϊλί εμάς και βάι εμάς, οι Τούρκ’ την Πόλ’ επαίραν, επαίραν το Βασιλοσκάμ΄ελάεν η αφεντία», αποσπώντας το θερμό χειροκρότημα των συμμετεχόντων.
Την μετάφραση από τα γερμανικά έκανε ο Νίκος Ουσταπασίδης και από τα τουρκικά ο Φάνης Μαλκίδης


PONTOSLU RUMLARI KORUMAK İÇİN KALKAN OLACAĞIZ

Κυριακή 29 Οκτωβρίου 2017

Πόντος- Μικρά Ασία- Θράκη- Νταχάου -Κεμάλ- Χίτλερ.



Κεμαλισμός και ναζισμός



Πόντος- Μικρά Ασία- Θράκη- Νταχάου- Κεμάλ -Χίτλερ.
Με το σύνθημα «Η μνήμη σας, ο ανθρωπισμός μας», οι ποντιακοί σύλλογοι της Βάδης Βυδεμβέργης της Γερμανίας, οργάνωσαν και πραγματοποιούν επίσκεψη στο κολαστήριο των Ναζί στο Νταχάου, προκειμένου να υπενθυμίζουν πως οι απόγονοι των γενοκτονημένων διασωθέντων προσφύγων Ελλήνων , δεν ξεχνούν και τιμούν τα θύματα του ολοκαυτώματος και των γενοκτονιών.
Η επίσκεψη των ποντιακών συλλόγων της Βάδης Βυδεμβέργης στο Νταχάου θα γίνει την Κυριακή 29 Οκτωβρίου 2017, στις 12 το μεσημέρι στο Στρατόπεδο συγκεντρώσεων KZ – (Gedenkstratte Dahcaou. Alter Romer str. 75, D-85 221).
Το πρόγραμμα της εκδήλωσης είναι το ακόλουθο:
PROSKLISI. DACHAU 29.10.2017.2

Στις 12 το μεσημέρι θα γίνει η άφιξη στο Διεθνές Μνημείο στο KZ Dachau.
Στις 12.15 θα υπάρξει χαιρετισμός από τον Μιχάλη Χαραλαμπίδη.
Στις 12.30 θα γίνει κατάθεση στεφάνου συλλογικής μνήμης:
«Η ΜΝΗΜΗ ΣΑΣ Ο ΑΝΘΡΩΠΙΣΜΟΣ ΜΑΣ».
Στις 13.00 θα αρχίσει η ξενάγηση στο χώρο του στρατοπέδου.
Στις 15.30 θα γίνει η προβολή του Ντοκιμαντέρ «Το στρατόπεδο συγκέντρωσης Dochau», (διάρκειας περίπου 22 λεπτών).
Τηλέφωνα επικοινωνίας, V.i.S.d.P: Ioannis Moisidis 00491737175298 και Eleni Sidiropoulou 004915208658277.

Το νόημα της επίσκεψης
Η πραγματοποίηση της επίσκεψης των απογόνων των γενοκτονηθέντων προσφύγων των Ελλήνων, από τους Οθωμανούς, Νεότουρκους και Κεμαλικούς, έχει συμβολική σημασία, γιατί ο Αδόλφος Χίτλερ, εμπνεόμενος από αυτήν την θηριωδία, σε βάρος των Αρμενίων, Ελλήνων του Πόντου, Θράκης και της Μικράς Ασίας, των Ασσυρίων, Αραμαίων, είχε πει το περίφημο «Ποιος θυμάται τους Αρμενίους», τότε που οι φωτογραφίες των σφαγιασθέντων Αρμενίων ξεσήκωσαν τους ανθρωπιστές του πολιτισμένου κόσμου. Εάν τότε ο κόσμος είχε ξεσηκωθεί, όταν οι Τούρκοι εθνικιστές με σχέδιο είχαν εξοντώσει τους υπηκόους τους που δεν ήταν μουσουλμάνοι, υλοποιώντας το σύνθημα «Η Τουρκία στους Τούρκους», δεν θα είχε επικρατήσει ο ναζισμός και δεν θα είχε αιματοκυλήσει την ανθρωπότητα με εκατομμύρια θύματα. Γιατί ο Χίτλερ είχε ως παράδειγμά του τον Κεμάλ Πασά, και τις πολιτικές του υλοποίησε εξοντώνοντας εκατομμύρια Εβραίους, Τσιγγάνους και πολιτικούς του αντιπάλους.