Σάββατο 11 Φεβρουαρίου 2017

Καταδικάζοντας (ξανά) τον Κολοκοτρώνη, την Παιδεία και την Νέα Γενιά


Θ. Μαλκίδης

Καταδικάζοντας (ξανά) τον Κολοκοτρώνη, την Παιδεία και την Νέα Γενιά 

Η  αναφορά μας πριν λίγες ημέρες στον Κολοκοτρώνη με αφορμή την επέτειο κοίμησης του μέγιστου άνδρα της Επανάστασης και τη θέση του στα  σχολικά εγχειρίδια,  έφερε ξανά στο προσκήνιο το  ζήτημα της Ύβρεως.

Ύβρις η οποία συνεχίζεται και με τον Κολοκοτρώνη και την παρουσία του  στα σχολικά βιβλία, τα οποία τα πληρώνουμε με κόπο και αφού έχουν προηγηθεί οι χυδαιότητες  ενάντια και σε άλλες προσωπικότητες της Επανάστασης και  καταλήγει στην απουσία της Γενοκτονίας των προγόνων μας,  στα Ίμια και την απουσία των πεσόντων Καραθανάση, Γιαλοψού και Βλαχάκου και στη "θεματική εβδομάδα".  Το σχετικό άρθρο  του Συντάγματος της Ελληνικής Δημοκρατίας για το ρόλο της παιδείας που πρέπει να προάγει την εθνική και θρησκευτική συνείδηση είναι κάτι παραπάνω από εμφανές ότι έχει παραβιαστεί.
Ενώ οι επίσημες δηλώσεις όσον αφορά  τους γονείς που δεν έχουν δικαίωμα για τα παιδιά τους και τη συγκεκριμένη προσφερόμενη εκπαίδευση, απλώς επιβεβαιώνουν τα παραπάνω και την παρακμή του συστήματος. Το οποίο βεβαίως μετέρχεται κάθε μέσου, φασιστικού και  ολοκληρωτικού, τρομοκρατίας και  φόβου, προκειμένου να δολοφονήσει (και δια της παιδείας) τον  τόπο και το  λαό μας.

Όπως το γράφει ο Μίλαν Κούντερα :  "Το πρώτο βήμα για να εξοντώσεις ένα έθνος είναι να διαγράψεις τη μνήμη του. Να καταστρέψεις τα βιβλία του, την κουλτούρα του, την ιστορία του. Μετά να βάλεις κάποιον να γράψει νέα βιβλία, να κατασκευάσει μια νέα παιδεία, να επινοήσει μια νέα ιστορία. Δεν θα χρειαστεί πολύς καιρός για να αρχίσει αυτό το έθνος να ξεχνά ποιο είναι και ποιο ήταν. Ο υπόλοιπος κόσμος γύρω του θα το ξεχάσει ακόμα πιο γρήγορα.....".

Είναι αυτονόητο ότι αυτή η κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί. Ο καθένας και η καθεμιά και κυρίως οι γονείς, ας αναλάβουν τις ευθύνες τους έναντι των νέων ανθρώπων, των νέων γενεών, έναντι του λεγόμενου πολιτικού προσωπικού, του οποίου ένας  εκπρόσωπός του και εκ των βασικών υπευθύνων της τραγωδίας που ζούμε, θέλει να τους στείλει εκτός Ελλάδας!

Ακούστε τη σχετική συνέντευξη του Θ. Μαλκίδη




Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου 2017

Μνήμη Καπετάν Ευκλείδη Κουρτίδη και Ολοκαυτώματος Σάντας του Πόντου


«Σαπάν Μουσά, Σεΐτ Αγάς, Κάλφας ο Γιομουρέτες, ετρόμαζαν που άκουγαν «Ευκλείδης ο Σαντέτες» Λαϊκή Μούσα

«Έναν μαύρον ημέραν εκούιξεν εις απες σο σπέλ’: Οι μανάδες ντο έχ’νε μικρά μωρά να εβγαίνε οξιοκά ασο σπέλ’». Ελένη Νυμφοπούλου- Παυλίδου

Θ.  Μαλκίδης

Για τον Καπετάν Ευκλείδη Κουρτίδη και το Ολοκαύτωμα της Σάντας

Η σημερινή επέτειος ογδόντα ετών από την κοίμηση του Καπετάν Ευκλείδη Κουρτίδη, του Σανταίου αρχηγού του αντάρτικου στην ιδιαίτερη αυτή περιοχή του Πόντου επαναφέρει στο προσκήνιο το ζήτημα της απόδοσης τιμής στο έπος της αντίστασης και της απόδοσης δικαιοσύνης στο Ολοκαύτωμα του 1921.  
Χωρίς αντάρτικο τα θύματα της Γενοκτονίας θα ήταν πολύ περισσότερα και ιδιαίτερα γυναίκες και  παιδιά. Είναι διαπιστωμένο πλέον   ότι ένα ειδικό σχέδιο εξόντωσης  των Νεότουρκων και των Κεμαλικών αφορούσε τις γυναίκες και τα παιδιά. Παράλληλα με τη Γενοκτονία,ουσιαστικά τελέσθηκε και μια Γυναικοκτονία και μία Παιδοκτονία.

Η αντίσταση της γυναίκας σε αυτές τις πολιτικές βίας έχει διάφορες μορφές. Από την ένοπλη αντίσταση με τη συμμετοχή στο αντάρτικο, έως την επιλογή του θανάτου, αντί να υποστεί τον εξευτελισμό και την ταπείνωση.
Μια ειδικότερη μορφή αντίστασης που συναντάται είναι η εγκατάλειψη των βρεφών χάριν της σωτηρίας του συνόλου και της ομάδας.

Το Σεπτέμβριο του 1921 οι αντάρτες του Καπετάν Ευκλείδη μαζί με το  σώμα των γυναικόπαιδων δέχτηκαν επίθεση από τους Κεμαλικούς. Η διαφυγή ήταν δύσκολη και η μόνη λύση ήταν να σταλούν μόνες οι γυναίκες και τα παιδιά σε ασφαλές σημείο.

Η απόφαση συνάντησε την άρνηση των γυναικών, και η κατάσταση έγινε τραγική ακόμη περισσότερο με τα κλάματα των μικρών παιδιών. Τότε, όπως αναφέρεται στο ημερολόγιο του  Κώστα Κουρτίδη, αδελφού του καπετάν Ευκλείδη  «πολλά παιδιά, επειδή αι γυναίκες των δεν μπορούσαν να σταματήσουν τας φωνάς των παιδιών τους και μη θέλοντας να χωρισθούν εκ ημών, τα σκότωσαν και τα άφησαν επί τόπου...... ο στρατός, όταν είδε ότι δεν είμαστε εκεί επροχώρησαν μέχρι το λημέρι και το βρήκαν άδειο και ανέβηκαν εις Μερτσιάν Λιθάρ, όπου βρήκαν τα έξι μικρά σκοτωμένα και αμέσως ειδοποίησαν τον Μέραρχον και ήλθαν επί τόπου. Και όταν είδε τα μικρά σφαγμένα διέταξε αμέσως τον στρατόν να φύγουν πίσω και να μαζευθούν όλοι στη Σάντα και εκείθεν να πάνε πίσω λέγων ότι οι άνθρωποι που σφάζουν τα παιδιά τους είνε αδύνατον να πιασθούν και ως εκ τούτο είνε περιττόν να μείνωμε…».  

Στις περισσότερες από αυτές τις γυναίκες της Σάντας οι οποίες παρέδωσαν τα βρέφη τους στους αντάρτες, είχαν κλονισμό της ψυχικής τους υγείας, αφού επέζησαν των βιαιοτήτων και των σφαγών εκδηλώνονταν αργότερα το σύνδρομο και η ενοχή του διασωθέντα.
Ο Καπετάν Ευκλείδης Κουρτίδης αποτέλεσε μία πρωταγωνιστική μορφή του αντιστασιακού αγώνα του Ποντιακού Ελληνισμού. Και πιστεύουμε ότι μαζί με το Ολοκαύτωμα το Σεπτέμβριο του 1921 συνθέτει την ηρωικότερη και μαζί  και τη δραματικότερη συνιστώσα της περιόδου της Γενοκτονίας στον ανατολικό Πόντο. 
Σε στιγμές  πτώχευσης, παρακμής και χρεοκοπίας κάθε είδους, όπως αυτές που διανύουμε, τέτοια πρότυπα αντίστασης και  θυσίας, δε θα έπρεπε να είναι στο προσκήνιο; 


Υ.Γ Μία μητέρα η οποία  παρέδωσε το παιδί της ήταν και η Ελένη Χαραλαμπίδου, η οποία μετά τη Γενοκτονία και την προσφυγιά έζησε στο Αετοχώρι, ένα από τα δύο Σανταίικα χωριά της Αλεξανδρούπολης. Το άλλο είναι τα Πεύκα, όπου έζησαν συμπολεμιστές του Καπετάν Ευκλείδη Κουρτίδη, οι οποίοι εξιστόρησαν στο συγγραφέα Δημήτρη Ψαθά και στον πρόεδρο του Πολιτιστικού Συλλόγου του χωριού Πολυχρόνη Νικολαίδη τον αντιστασιακό αγώνα και  τη σφαγή των νηπίων.......







Ο Δημήτρης Ψαθάς στο χωριό Πεύκα το 1962 μεταξύ των  ανταρτών του Πόντου Μερτζανίδη-Εφραιμίδη- Μωλαϊδη.


Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου 2017

Τιμώντας τους πρωταγωνιστές του αντάρτικου στον Πόντο



Θ. Μαλκίδης

Το αντάρτικο του Πόντου. Μία εξαιρετική έκδοση - ημερολόγιο από τον Ποντιακό Σύλλογο  Πτολεμαΐδας 

Μία ιδιαίτερη πτυχή της περιόδου της Γενοκτονίας από τους Νεότουρκους και τους Κεμαλικούς, η οποία στοίχισε τη ζωή σε πάνω από 1.000.000 Έλληνες, Ελληνίδες, βρέφη και παιδιά  είναι η ανάληψη ένοπλης δράσης στον Πόντο, ως  μέσο αντίδρασης και αντίστασης στο προμελετημένο σχέδιο εξαφάνισής τους. Ως μέσο σωτηρίας των ένοπλων, των ηλικιωμένων, των γυναικών και των παιδιών.  
To αντάρτικο στον Πόντο, το οποίο συνέχισε την αντιστασιακή πορεία του Ελληνικού λαού, αποτέλεσε σύμφωνα με το μνημειώδες έργο του  Δημήτρη Ψαθά , «Γη του Πόντου», έπος. Ένα έπος το οποίο πραγματοποιήθηκε χωρίς απολύτως καμία βοήθεια από την Ελλάδα, η οποία όχι μόνο δεν στήριξε τους Έλληνες αντιστασιακούς στον Πόντο, αλλά τους υπονόμευσε, αφήνοντάς τους να αγωνίζονται ενάντια σε υπέρτερες δυνάμεις που είχαν σαν στόχο την ολοκληρωτική εξαφάνιση του Ελληνισμού.   


Το ημερολόγιο του Ποντιακού Συλλόγου  Πτολεμαΐδας του 2017 σε επιμέλεια του Ιωάννη Καρύδη,  είναι αφιερωμένο στο  έπος του Ποντιακού Αντάρτικου και στα πρόσωπα τα οποία έπαιξαν πρωταγωνιστικό ρόλο στον αντιστασιακό αγώνα ενάντια στο μαζικό έγκλημα: 
  Αντώνης Χατζηελευθερίου (Αντών Πασάς ή Αντών Καραμπέγ), 
Βασίλειος Ανθόπουλος (Βασίλη Αγάς), Πελαγία Οξούζογλου (σύζυγος Αντών Πασά),  Επίσκοπος Ζήλων Ευθύμιος Αγριτέλης,  Αναστάσιος Παπαδόπουλος (Κοτσά Αναστάς), Ευάγγελος Ιωαννίδης (Ελβάν μπέης), Στυλιανός Κοσμίδης (Ιστίλ Αγάς), Παντελής Αναστασιάδης (Παντέλ Αγάς), Ευκλείδης Κουρτίδης, Αρχιμανδρίτης Πλάτων Αιβαζίδης, Αιμίλιος Χατζηγεωργίου- Καδίογλου, Μητροπολίτης Γερμανός Καραβαγγέλης. 
Ένα ιδιαίτερο ημερολόγιο το οποίο διδάσκει ιστορία και αποδίδει αυτό που οφείλεται στο Ποντιακό αντάρτικο, άξιο συνεχιστή δηλαδή της Ελληνικής αντιστασιακής ιστορίας στους εισβολείς, στη  βαρβαρότητα,  στο φασισμό, στον ολοκληρωτισμό. 


Ο Ποντιακός Σύλλογος  Πτολεμαΐδας έχει να επιδείξει σημαντική δραστηριότητα για το Ποντιακό ζήτημα  και είναι ο πρωταγωνιστής της ανάδειξης της Γενοκτονίας από  τη δεκαετία του 1980, με τις εκδηλώσεις που οργάνωσε ο Ευθύμης Ευθυμιάδης με τον Μιχάλη Χαραλαμπίδη. 

Στο ίδιο πλαίσιο δραστηριοτήτων τον Οκτώβριο του  2016, ο Σύλλογος   εξέδωσε μαζί με τον Εύξεινο Λόγο- Επιτροπή για τη Διεθνοποίηση και την Αναγνώριση της Γενοκτονίας, το βιβλίο του Θ. Μαλκίδη για τον καπετάνιο του Ποντιακού Αντάρτικου Αιμίλιο Χατζηγεωργίου- Καδίογλου. Μία οφειλόμενη τιμή για τον επικεφαλής ανταρτών, ο οποίος μετά τη δράση του κατά τη διάρκεια της Γενοκτονίας και την  προσφυγιά εγκαταστάθηκε στο Ανατολικό Πτολεμαΐδας.

Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου 2017

Η δημογραφική κατάρρευση της Ελλάδας.....


Θεοφάνης Μαλκίδης

Η δημογραφική κατάρρευση της  Ελλάδας και μία αναφορά για τον Νομό Έβρου


1. Η Ελλάδα

Όπως αναφερόταν στο πόρισμα της Βουλής για το δημογραφικό, στη χώρα μας, η γεννητικότητα είναι από τις χαμηλότερες στην Ευρώπη και το πρόβλημα παίρνει τεράστιες εθνικές διαστάσεις, που μπορεί να απειλήσουν την εθνική μας ανεξαρτησία και ακεραιότητα. Η δημογραφική κατάσταση για την Ελλάδα είναι εφιαλτική εδώ και πολλά χρόνια.

Από το 2011 η Ελλάδα έχει μπει σε μια νέα φάση, πρωτοφανή μεταπολεμικά. Το φυσικό ισοζύγιο πλέον γίνεται αρνητικό (οι θάνατοι είναι περισσότεροι από τις γεννήσεις), αλλά και το μεταναστευτικό ισοζύγιο, παρά την προσφυγική κρίση, είναι κι αυτό αρνητικό καθώς πολλοί Έλληνες φεύγουν από τη χώρα αναζητώντας καλύτερη τύχη στο εξωτερικό.

Σύμφωνα με όλα τα σενάρια που έχουμε στη διάθεσή μας ο πληθυσμός της Ελλάδας στο μέλλον θα μειωθεί σημαντικά.
Το 2050 ο πληθυσμός της χώρας υπολογίζεται ανάμεσα στα 10 εκατομμύρια (αισιόδοξο σενάριο) και τα 8,3 εκατομμύρια ( απαισιόδοξο).
Η ελάττωση του πληθυσμού θα κυμανθεί από περίπου 800 χιλιάδες μέχρι 2,5 εκατομμύρια άτομα, ενώ παράλληλα ο  πληθυσμός της χώρας γερνάει. Η διάμεση ηλικία, που ήταν 26 έτη το 1951, και που είναι 44 έτη σήμερα, αναμένεται να αυξηθεί κατά 5-8 έτη. 

Ο πληθυσμός των παιδιών σχολικής ηλικίας (από 3 μέχρι 17 ετών) θα μειωθεί από 1,6 εκ. σήμερα σε 1,4 εκ. (αισιόδοξο σενάριο) έως 1 εκ. (απαισιόδοξο σενάριο) το 2050, αφού πρώτα όμως πρώτα προηγηθεί μια έντονη διακύμανση τις δεκαετίες που θα μεσολαβήσουν.
Ο εν δυνάμει οικονομικά ενεργός πληθυσμός (δηλαδή όλοι οι πολίτες ηλικίας 20-69 ετών που  θα μπορούσαν να δουλέψουν) θα μειωθεί από 7 εκ. το 2015 σε 4,8-5,5 εκ, ενώ ο  πραγματικός οικονομικά ενεργός πληθυσμός θα μειωθεί από 4,7 εκ. το 2015 σε 3-3,7 εκ.

Η εντεινόμενη πίεση στο δημογραφικό  οφείλεται στις επιπτώσεις των μέτρων των Μνημονίων, εξαιτίας των οποίων τα ζευγάρια που εργάζονται με μειωμένους μισθούς και, πολύ περισσότερο, τα ζευγάρια με ένα ή και δύο ανέργους, αδυνατούν και κάνουν παιδιά (όσα δεν έχουν) ή περισσότερα παιδιά (για όσα έχουν και θέλουν να αποκτήσουν και άλλα). Οι νέοι σε ηλικία άνεργοι αδυνατούν να συνάψουν γάμο , ενώ άνεργοι νέοι μεταναστεύουν (μαζί με τα παιδιά τους) σε διάφορες χώρες και δύσκολα θα επιστρέψουν στην Ελλάδα. Παράλληλα αυξήθηκαν οι γεννήσεις νεκρών βρεφών, αυξήθηκαν οι θάνατοι από διάφορες αιτίες (άγχος, καρδιακά επεισόδια, κ.ά), αλλά αυξήθηκαν και οι αυτοκτονίες, για οικονομικούς λόγους.

 Επιπλέον τα μνημόνια και οι πρόθυμες κυβερνητικές συνεργασίες εντείνουν το δημογραφικό , υλοποιώντας μέτρα εναντίον των οικογενειών με παιδιά και ιδιαίτερα των τρίτεκνων και πολύτεκνων, φτάνοντας στο σημείο να θεωρούν τα παιδιά τεκμήριο!!!!!

2. Η μεταπολεμική δημογραφική κατάρρευση του Νομού Έβρου.

Από τα μέσα της δεκαετίας του 1950 θα αρχίσει να δημιουργείται ένα μεγάλο μεταναστευτικό ρεύμα από το νομό Έβρου κύρια προς τη Γερμανία και κατά δεύτερο λόγο προς Βέλγιο, Ολλανδία, ενώ ακολούθησε η μετανάστευση προς το εσωτερικό. Το 1951 ο πληθυσμός ήταν 141.340 κάτοικοι, το 1961 ήταν 157.760, λόγω της αύξησης των γεννήσεων. Το 1971 ο πληθυσμός μειώνεται λόγω της μεγάλης μετανάστευσης στις 138.988. Η παλιννόστηση της δεκαετίας του 1970 έχει αποτέλεσμα αφού το 1981 απογράφονται 148.486. 

Ωστόσο και στη δεκαετία του 1980-1990 ο πληθυσμός μειώνεται ξανά αφού το 1991 είναι 143.752. Ο νομός το 2001 έχει πληθυσμό 149.354, και αντιμετωπίζει μια νέα δημογραφική αποψίλωση (-3%) στην περίοδο 1991-2001 και έχει πληθυσμό 146.376, ενώ εμφανίζει σημαντική μείωση και στην περίοδο 2001-2011. Ειδικότερα για το βόρειο και κεντρικό Έβρο η κατάσταση είναι δραματική, αφού μέσα σε 30 χρόνια ο πληθυσμός μειώθηκε στο μισό!
Ειδικότερα το 2016 στη δημοτική ενότητα Ορεστιάδας υπήρξαν 652 θάνατοι και 255 γεννήσεις, δηλαδή το πληθυσμιακό έλλειμμα ανήλθε σε 397 άτομα. Και το 2015, όμως, οι αριθμοί ήταν επίσης αρνητικοί, αφού οι θάνατοι ήταν 372 περισσότεροι από τις γεννήσεις. Πιο δραματικά είναι τα στοιχεία στη δημοτική ενότητα Τριγώνου, όπου το 2016 οι θάνατοι ήταν 133 και οι γεννήσεις δεν ξεπέρασαν τις 10. Η ανάλυση των στοιχείων δείχνει ότι στα επόμενα 8 χρόνια ο πληθυσμός του δήμου Ορεστιάδας θα μειωθεί κατά 10%, ποσοστό που  ακόμα και στην πιο υποβαθμισμένη και με υψηλή μετανάστευση, περιοχή παρατηρείται σε χρονικό διάστημα 20ετίας.


Πληθυσμός
Πληθυσμός στο έτος απογραφής
    
                         1981
1991
2001
2011
Μεταβολή
Δημοτική Ενότητα Βύσσας
10.150
8.968
8.184
6.495
-36%
Δημοτική Ενότητα Τριγώνου
8.352
8.103
6.055
4.742
-43%
Οικισμοί Βορ. Έβρου
18.502
17.071
14.239
11.237
-39%
Δημοτική Ενότητα Μεταξάδων
6.090
5.208
4.098
3.265
-46%
Οικισμοί Διδυμοτείχου
2.971
2.583
2.031
1.571
-47%
Οικισμοί Σουφλίου
3.596
3.488
2.698
1.935
-46%
Οικισμοί Κεντρικού Έβρου
12.657
11.279
8.827
6.771
-47%
ΣΥΝΟΛΟ
31.159
28.350
23.066
18.008
-42%

Πηγή: Η Θράκη στο μεταίχμιο . Α. Λαυρέντζος


3. Ο επίλογος (; )


Η Ελλάδα, η Θράκη, ο Έβρος γνωρίζει και θα συνεχίσει να γνωρίζει το 2050 τον τρίτο υψηλότερο βαθμό ηλικιακής εξάρτησης μετά την Ισπανία και την Ιταλία: θα αντιστοιχούν 58,7 υπερήλικες σε κάθε 100 κατοίκους κάτω των 64 ετών. Ειδικότερα στο νομό Έβρου η δημογραφική κατάρρευση είναι προ των πυλών. Η δημογραφική παράμετρος αποτελεί ζήτημα εθνικής ασφάλειας και κυριαρχίας το οποίο πρέπει να εξετασθεί με σοβαρότητα και ειλικρίνεια. Μάλιστα λόγω του επείγοντος του ζητήματος, κάθε καθυστέρηση θα δυσχεραίνει και άλλο την κατάσταση, συνεπώς οι αποφάσεις για την αντιστροφή της κατάστασης πρέπει να ληφθούν άμεσα.


Τρίτη 7 Φεβρουαρίου 2017

Η Συρία της Ελληνικότητας και της Ορθοδοξίας:Ο ναός του Αγίου Παϊσίου στη Δαμασκό

16299107_865933923510322_2229166929004982131_n

16299265_865934590176922_7290208529231863587_n

Ο  ναός του Αγίου Παϊσίου του Καππαδόκη στη Δαμασκό 

Στην πρωτεύουσα της δοκιμαζόμενης Συρίας τη Δαμασκό, πατρίδα ενός ξεχωριστού Αγίου της εκκλησίας μας, του Αγίου Ιωάννη έγιναν τα εγκαίνια του ναού του Αγίου  Παϊσίου του Έλληνα. Ο μεγαλοπρεπής ναός που του αφιερώθηκε στη Δαμασκό ανοικοδομήθηκε στην περιοχή της Jaramana και παρόντες κατά τα εγκαίνια πλήθος κόσμου o πατριάρχης Αντιοχείας και πάσης Ανατολής Ιωάννης ο 10ος, η ιεραρχία  των ελληνορθόδοξων μητροπόλεων της  Συρίας, καθώς  πολιτικοί και στρατιωτικοί αξιωματούχοι της χώρας.

Ο Άγιος Παΐσιος  από τα Φάρασα της Καππαδοκίας με τεράστια απήχηση και αποδοχή  από τη Ρωσία τα Βαλκάνια ως και τη Μέση Ανατολή, τιμάται επί προεδρίας Bashar al Assad, μ΄έναν ναό αντάξιο του έργου του και της φήμης του.
16508118_865935376843510_3479643097080929935_n
16387424_865937343509980_570469763133033023_n16473643_865934816843566_4900050957775818016_n16265769_865935940176787_711514748824402532_n16299277_865936266843421_6697797486053558511_n16299156_865933173510397_5687937542552886579_n16387069_865934036843644_4888016839220248859_n16299439_865935366843511_2756180899784963463_n16299197_865933470177034_5990514992664000884_n16387069_865934036843644_4888016839220248859_n16406672_865934716843576_6956548006444016276_n16426295_865933873510327_3873590448718197288_n16427362_865935220176859_6332651146092537871_n16473534_865934433510271_4579149284087101949_n

16508297_865936540176727_6130067313673904910_n

16462952_865932900177091_3401021440835389050_o
%ce%ba%ce%b1%cf%84xijsxisj
http://www.antiochpatriarchate.org 

Δείτε το βίντεο από τα εγκαίνια του ναού


Μία (ακόμη) απόδειξη για το ρόλο της Φασιστικής Τουρκίας στη Θράκη


Θ. Μαλκίδης

Η Τουρκία στη Θράκη εναντίον Ελλήνων πολιτών!

Με έγγραφο ντοκουμέντο του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας που δημοσιεύει η έγκριτη ιστοσελίδα www.tourkikanea.gr 
αποκαλύπτεται, αυτό  αναφέρουμε συνεχώς,  η στάση δηλαδή του Τουρκικού φασιστικού καθεστώτος εναντίον Ελλήνων πολιτών. Η ιστοσελίδα  παρουσιάζει το αυθεντικό έγγραφο και την πιστή μετάφρασή του, το οποίο έχει χαρακτηριστεί απόρρητο και μέσα από αυτό προκύπτει, όπως  έχουμε αναδείξει και μέσα από τη δραστηριότητά μας και το μοναδικό βιβλίο μας, το ρόλο του Προξενείο της Τουρκίας στη Θράκη.  Πάντα βεβαίως επωνύμως!

Το παραπάνω έγγραφο είναι αυτό που εστάλη με την ένδειξη "απόρρητο"   από το Υπουργείο εξωτερικών της Τουρκίας αφορά τη Θράκη και Έλληνες πολίτες. Οι Εβρέν Ντεντέ, Αϊντίν Μποσταντζί και Φατίχ Ναζίφογλου είναι αυτοί που εκδίδουν το περιοδικό Αζινλίκτσα στη Θράκη και διαχειρίζονται και τη σχετική ιστοσελίδα. Είναι μια από τις ελάχιστες  τουρκόφωνες ιστοσελίδες που βγαίνουν από την ελληνική Θράκη και ΔΕΝ αποτελούν "αντίλαλο" του τουρκικού προξενείου.

Πιο συγκεκριμένα, όταν  ο Εβρέν Ντεντέ επιχείρησε να εισέλθει στην Τουρκία το 2015, έμαθε ότι του είχε απαγορευθεί η είσοδος. Προσέφυγε διοικητικά εντός της Τουρκίας για την απόφαση αυτή, αλλά η προσφυγή του απορρίφθηκε. Το εντυπωσιακό είναι πως στην σχετική δικαστική απόφαση αναφέρεται ότι "αυτό μας ζητήθηκε από την ΜΙΤ"!

Μετά από την απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία, απαγορεύτηκε η πρόσβαση σε πολλές ανεξάρτητες αριστερές και άλλες ειδησεογραφικές ιστοσελίδες και  μεταξύ αυτών ήταν και η ιστοσελίδα του Αζινλίκτσα. Ακολούθησε νέα προσφυγή με την οποία ζητούσαν από την Τουρκία να αρθεί η απαγόρευση πρόσβασης στην ιστοσελίδα του Αζινλίκτσα. Και αυτή η προσφυγή απορρίφθηκε , αλλά μέσα από την δικαστική αυτή διαδικασία περιήλθε στην κατοχή του Εβρέν το παραπάνω έγγραφο, πάνω στο οποίο στηρίχθηκε και το τουρκικό δικαστήριο για να βγάλει την αναμενόμενη απορριπτική του απόφαση.






Με μια πρώτη ανάγνωση το συμπέρασμα που  αβίαστα βγαίνει από το έγγραφο,  είναι ότι όπως φαίνεται το τουρκικό προξενείο στην Κομοτηνή, μεταξύ των άλλων, ΦΑΚΕΛΩΝΕΙ Έλληνες πολίτες. Και όχι μόνο αυτό αλλά επιβάλλει και ποινές. Διότι όταν στερείς την πρόσβαση στην ιστοσελίδα, ο διαχειριστής στερείται και εσόδων που θα είχε. Αν αυτό δεν είναι κράτος εν κράτει τότε τι είναι ;
Παρόμοιες περιπτώσεις υπήρξαν (με προξενικές τουρκικές αρχές ή ιμάμηδες που λειτουργούσαν ως όργανα της Τουρκίας) συνέβησαν πριν από μερικούς μήνες σε Γερμανία και Ολλανδία. Εκεί βέβαια υπήρξε άμεση δικαστική έρευνα, εντοπίστηκαν οι ιμάμηδες και το θέμα έφτασε μέχρι και σε δηλώσεις κρατικών αξιωματούχων. Επιβλήθηκαν ποινές, ενώ ανακλήθηκε και προξενικός υπάλληλος της Τουρκίας.  

Αξιοσημείωτες είναι και οι κατηγορίες που προσάπτονται στην ομάδα του Αζινλίκτσα από το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών: Σε παράγραφο του κειμένου η πλέον σημαντική φράση είναι η "υπό τον έλεγχο της ελληνικής διοίκησης".  Δεν χρησιμοποιεί ούτε την φράση "ελληνικό κράτος" ούτε την λέξη "Ελλάδα" που θα μπορούσε. Δηλαδή πως λέμε πως στην κατοχή είχαμε στην Ελλάδα "γερμανική διοίκηση" ή στην Θράκη "βουλγαρική διοίκηση", έτσι και τώρα το Υπουργείο εξωτερικών της Τουρκίας χρησιμοποιεί τον όρο "ελληνική διοίκηση" για την περιοχή της ελληνικής Θράκης . 


Ουσιαστικά δηλαδή απονομιμοποιεί την παρουσία της Ελλάδας στην Θράκη και κατά συνέπεια και τις ενέργειες της ελληνικής πολιτείας και δε αναφερόμαστε  σε άρθρο ενός δημοσιογραφικού οργάνου του Ερντογάν στη Θράκη, αλλά για επίσημο έγγραφο του  υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας! Αυτό δεν είναι πρόκληση; Περαιτέρω σχόλια δεν χρειάζονται. Νομίζουμε πως έχει έρθει η ώρα των πράξεων από την πλευρά της ελληνικής πολιτείας, που τόσα χρόνια είτε αδιαφορεί, είτε ολιγωρεί.

Υ.Γ. Το παραπάνω έγγραφο αποδεικνύει για ακόμη μία φορά το ρόλο του φασιστικού κράτους της Τουρκίας στη Θράκη, το οποίο δυστυχώς βρίσκει πολλούς πρόθυμους και φοβισμένους  και από την Ελλάδα. Ο  γράφων το γνωρίζει από προσωπική εμπειρία......

Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου 2017

Η απουσία της Θράκης (του Πόντου, της Καππαδοκίας, της Ιωνίας) από τα σχολικά βιβλία




Θ. Μαλκίδης

Απόσπασμα της ομιλίας στην εκδήλωση της  Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Θρακικών Σωματείων. 

Θράκη ( Πόντος, Καππαδοκία, Ιωνία) :Η συνέχεια της απουσίας από τα σχολικά βιβλία

Έχω πει και γράψει παλαιότερα για τα σχολικά εγχειρίδια, αλλά αυτό που έχει συμβεί με  την  απουσία της Θράκης, όπως άλλωστε και των άλλων πατρίδων της καθ΄ ημάς Ανατολής (Πόντος, Ιωνία, Καππαδοκία) είναι προκλητικό.

Συνεχίζει να αποτελεί ύβρις για τους κεκοιμημένους προγόνους μας, τους ζώντες και τις επόμενες γενιές, το γεγονός ότι η Θράκη (όπως και η Ιωνία, η Καππαδοκία, ο Πόντος) αναφέρεται σε  δέκα σειρές (!), μέσα σε 238 σελίδες  στο βιβλίο της Στ ΄Δημοτικού,  απουσιάζει από τα σχολικά εγχειρίδια που αναφέρονται στον αρχαίο Ελληνικό κόσμο, το Βυζάντιο- Ρωμανία, την  Επανάσταση, από το Μακεδονικό αγώνα,  την Αντίσταση, την νεώτερη Ελλάδα. 

Το ίδιο συμβαίνει και σε άλλα σχολικά εγχειρίδια σε όλο το φάσμα της Εκπαίδευσης και έτσι αντί για τη Θράκη και Ελληνισμό, Αγώνες Ελευθερίας και αντίστασης στο  Φασισμό  έχουμε συνταγές μαγειρικής, οδηγίες χρήσης καφετιέρας και κλιματιστικού! 
Έχουμε ύβρεις και διακωμώδηση της Ορθοδοξίας και της Ελληνικότητας, προβολή του δασκάλου του Χίτλερ Μουσταφά Κεμάλ και σχολικά βιβλία και γενικώς Παιδεία που αντί για οικοδόμηση της νεολαίας και του Ελληνισμού, αντί για προαγωγή της εθνικής και θρησκευτικής συνείδησης που γράφει το Σύνταγμά μας,  επιβάλλεται επιμόρφωση για τα "έμφυλα στερεότυπα".....

Ο εξαιρετικός Τσέχος συγγραφέας Μίλαν Κούντερα περιγράφει αυτό που ζούμε και στην Παιδεία και στη Θράκη και σε όλον τον Ελληνισμό, με ένα μοναδικό τρόπο και δε χρειάζεται άλλες  λέξεις από εμάς:  
"Το πρώτο βήμα για να εξοντώσεις ένα έθνος είναι να διαγράψεις τη μνήμη του. Να καταστρέψεις τα βιβλία του, την κουλτούρα του, την ιστορία του. Μετά να βάλεις κάποιον να γράψει νέα βιβλία, να κατασκευάσει μια νέα παιδεία, να επινοήσει μια νέα ιστορία. Δεν θα χρειαστεί πολύς καιρός για να αρχίσει αυτό το έθνος να ξεχνά ποιο είναι και ποιο ήταν. Ο υπόλοιπος κόσμος γύρω του θα το ξεχάσει ακόμα πιο γρήγορα.....".