Πέμπτη 5 Οκτωβρίου 2017

Αγνοούμενος Στρατιώτης Σταύρος Μούσουλος Κύπρος 1974, ήρωας ετών 18

Φωτογραφία του χρήστη Σύνδεσμος Πολεμιστών  286 ΜΤΠ - 1974.

Αγνοούμενος Στρατιώτης Σταύρος Μούσουλος Κύπρος 1974, ήρωας ετών 18

Ο Σταύρος Μούσουλος του Ιωάννη (ΑΣΜ 11421/74) γεννήθηκε στις 11 Ιουλίου 1956 στην Ξυλοφάγου της επαρχίας Λάρνακας. Γονείς του είναι ο Ιωάννης και η Γεωργία και ασχολούνταν με την πατατοκαλλιέργεια. Ο Σταύρος έχει μια αδελφή, τη Βασιλική και πέντε αδελφούς, τους Ανδρέα, Αντώνη, Χριστάκη, Κωνσταντίνο και το Θεόδωρο. Μετά την αποφοίτησή του από το Δημοτικό Σχολείο της κοινότητάς του βοηθούσε τον πατέρα του στις αγροτικές εργασίες του. 

Τον Ιανουάριο του 1974 κατατάχθηκε στην Εθνική Φρουρά στο Κ.Ε.Ν. Καραόλου, στην Αμμόχωστο. Στις 9 Απριλίου 1974 τοποθετήθηκε στο 286 Μ.Τ.Π. στην Κοκκινοτριμιθιά και εντάχθηκε στον 1ο Λόχο. Στις 20 Ιουλίου 1974 ο Σταύρος ήταν στο στρατόπεδο της Μονάδας του και ενσωματώθηκε στο Τάγμα όταν ανασυγκροτείτο στα Λατσιά. Στη συνέχεια ο Σταύρος ακολουθώντας την πορεία του Τάγματός του μετέβηκε στην περιοχή της Σκυλλούρας. Στις 15 Αυγούστου 1974 ήταν με τη Διμοιρία του έφεδρου ανθυπολοχαγού Ιωσήφ Σεργίδη στα υψώματα νοτίως του Αγίου Ερμολάου. Χάθηκαν τα ίχνη του όταν ήταν στην περιοχή μεταξύ Αγίου Ερμολάου- Κοντεμένου.

Οι γονείς του Σταύρου έφυγαν από τη ζωή χωρίς να μάθουν για τη τύχη του αγαπημένου τους γιού.

Η μητέρα του Σταύρου, Γεωργία, είχε αφιερώσει στον αγνοούμενο γιο της τους πιο κάτω στίχους που εκφράζουν τον πόνο της μάνας που ελπίζει να δει το γιο της να επιστρέφει :
«Τριανταφυλλιά μου κότσινη π'αθθίζεις μεσ' το Μάρτη τζι εγιώ τζοιμούμαι τζιαί ξυπνώ τζιαί καρτερώ τον να' ρτει
Καθρέφτη κρουσταλλένιε μου Τζιαί φως των αμμαθκιών μου, Έλα Σταυρούδι μου γρουσό Τζιαί τη χαρά μου δώσμου».

Η εκταφή των οστών του Σταύρου πραγματοποιήθηκε την περίοδο 2005,2008 και 2010 από το ύψωμα Λαπάτσα που βρίσκεται σε κοντινή απόσταση βορείως του κατεχόμενου χωριού της Σκυλλούρας, στα πλαίσια του προγράμματος εκταφών και αναγνώρισης λειψάνων της Διερευνητικής Επιτροπής Αγνοουμένων.






Φωτογραφία του Kyriakos Ioannidis.