Παρασκευή 15 Σεπτεμβρίου 2017

Ταφή επιπρόσθετων οστών του Λοχία Αντωνίου Παπαϊωάννου




Λοχίας Αντώνιος Παπαϊωάννου

Την Τρίτη 19 Σεπτεμβρίου στις 11π.μ στον Τύμβο της Μακεδονίτισσας θα γίνει η ταφή επιπρόσθετων οστών του Λοχία του 286 ΜΤΠ Αντώνιου Παπαϊωάννου του Σάββα. 

Ο Αντώνης Παπαϊωάννου, επί σειρά ετών αθλητής του ιστορικού Αχιλλέα Καϊμακλίου,  υπήρξε λοχίας του ηρωικού 286 Μηχανοκίνητου Τάγματος Πεζικού, το οποίο αποδεκατίστηκε πολεμώντας τους υπεράριθμους και πάνοπλους Τούρκους εισβολείς το 1974. Ο Αντώνης Παπαϊωάννου πολέμησε με το τάγμα του τόσο στον Κοντεμένο, όπου καθοδόν για την υπεράσπιση της Κερύνειας το 286 δέχθηκε αεροπορικούς βομβαρδισμούς, όσο και στη σφοδρή και αιματηρή μάχη του Αγίου Ερμολάου. 

Με το 286 ΜΤΠ να αποδεκατίζεται, οι στρατιώτες του υποχώρησαν στην περιοχή Σκυλλούρας Κοντεμένου, όπου και χάθηκαν τα ίχνη τους στις 15 Αυγούστου, την επόμενη μέρα της δεύτερης φάσης της τουρκικής εισβολής της 14ης Αυγούστου. 

Τα οστά του Αντώνη Παπαϊωάννου του Σάββα και της Χαριτίνης από το Καϊμακλί ταυτοποιήθηκαν με την μέθοδο DNA, αφού βρέθηκαν σε ομαδικό τάφο στην περιοχή Σκυλλούρας Κοντεμένου, εκεί όπου χάθηκαν τα ίχνη του μαζί με τους συμπολεμιστές του.  Η κηδεία των οστών που είχαν βρεθεί μέχρι τότε, είχε γίνει στις 22 Απριλίου 2017.