Τρίτη 18 Απριλίου 2017

Απαίτηση να γίνουν τα αυτονόητα για τη Θράκη



Τα πρακτικά του Συνεδρίου για « τη Θράκη, τη Γλώσσα και την Εθνική Ενότητα» που πραγματοποιήθηκε στην Κομοτηνή

Η Θράκη συνεχίζει να είναι  ανάμεσα στη Σκύλλα του Τουρκικού σωβινισμού και φασισμού και στη Χάρυβδη της Ελλαδικής αδιαφορίας. Το να γίνουν  τα αυτονόητα για την πιο  φτωχή περιφέρεια της πατρίδας μας, που συν τοις άλλοις έχει να αντιμετωπίσει και την αμφισβήτηση της εθνικής κυριαρχίας  από το Κεμαλικό καθεστώς Ερντογάν, του δασκάλου  των Ναζί, είναι ΑΠΑΙΤΗΣΗ. 


Tα πρακτικά του εξαιρετικής σημασίας Συνεδρίου για τη  « Θράκη, τη Γλώσσα και Εθνική Ενότητα», το οποίο είχε πραγματοποιηθεί στην  Κομοτηνή ( 28, 29, 30 Νοεμβρίου 2014), από το πολιτιστικό σωματείο «Ελληνική Γλωσσική Κληρονομιά» και ήταν υπό την αιγίδα του επιτίμου προέδρου του και τότε Προέδρου της Δημοκρατίας Κ. Παπούλια, συμπίπτει με την εκ νέου Τουρκική πρόκληση για την περιοχή .

Μεταξύ των ομιλητών των οποίων οι εισηγήσεις συμπεριλαμβάνονται στα πρακτικά ήταν ο Χρ. Γιανναράς, ο  
Δ. Σκαρβέλης, ο  Σ. Καργάκος,  Ε. Μικρογιαννάκης, ο 
Α. Κουνάδης, ο  Θ. Μαλκίδης, ο Κ. Καραΐσκος, ο Ν. Κόκκας, 
ο  Σ. Καραχότζα.

Η επιλογή της Θράκης για την πραγματοποίηση του Συνεδρίου είχε ως στόχο να σηματοδοτήσει αφ’ ενός την προσφορά της Θράκης στην Ελληνική γλώσσα και τον Ελληνικό πολιτισμό και αφ’ ετέρου να επισύρει την προσοχή της Πολιτείας στα προβλήματα που υπάρχουν εκεί στη διδασκαλία της Ελληνικής γλώσσας στη μειονοτική εκπαίδευση, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τις μειονότητες των Πομάκων και των Ρομά. 

Με την ίδια ευκαιρία και σε συνδυασμό με τη γλώσσα, έγιναν επίσης εισηγήσεις για την κατάσταση της παιδείας και τη διδασκαλία των κλασικών γραμμάτων, όπως επίσης για την ιστορία, τον πολιτισμό και τη σημερινή κατάσταση στη Θράκη.

Η συζήτηση που είχε προκαλέσει το συνέδριο- θυμίζουμε τον εύστοχο χαιρετισμό του Μανώλη Γλέζου για τους Πομάκους και τους Ρομά και την καταπίεση των μουσουλμάνων από την τουρκική γλώσσα- ελπίζουμε να συνεχιστεί και με τα πρακτικά, όπου αποτελούν και ένα τεκμήριο για τους απόντες και για τους παρόντες. Απόδειξη για το τι γίνεται στη Θράκη (και βεβαίως και όχι μόνο) σε σχέση με τη γλώσσα και την πορεία της υπό επιτροπεία και  κατοχής Ελλάδας......


Η διαπίστωση για την οποία πρέπει να ληφθούν άμεσα πρωτοβουλίες, πολιτικές, οικονομικές, αναπτυξιακές, εκπαιδευτικές και κοινωνικές, είναι αποκλειστικά μία και μοναδική: Η Θράκη είναι ανάμεσα σε Συμπληγάδες:


Από την μία πλευρά δρα ανενόχλητα ένας ποικιλόμορφος τουρκικός εθνικισμός με εκατοντάδες παραμέτρους, που καθημερινώς εκτείνει τη δραστηριότητά του, προκαλώντας και δυναμιτίζοντας τόσο την ειρηνική συμβίωση μεταξύ πλειονοτικών και μειονοτικών, όσο και την ελληνική ασφάλεια και εθνική κυριαρχία. 

Από την άλλη πλευρά βρίσκεται, η για χρόνια αδιάφορη Ελλάδα που αγνοεί τη Θράκη και τα προβλήματά της και που έχει μείνει με την πολύχρονη φλυαρία περί «ενσωμάτωσης» ή «ένταξης» της μειονότητας στην ελλαδική κοινωνία, χωρίς να βλέπει τον επεκτατισμό της Τουρκίας και την καταπίεση Ελλήνων πολιτών, χριστιανών και μουσουλμάνων, Πομάκων, Ρομά και τουρκόφωνων. Είναι αναμφισβήτητο και προφανές πως, δεν μπορεί να συνεχιστεί ούτε η τουρκική εθνικιστική πρόκληση η οποία έχει άμεση επίπτωση στις μουσουλμανικές μειονότητες, πόσο μάλλον δεν μπορεί να συνεχιστεί η αδιαφορία της Ελλάδας για τον κρίσιμο και ζωτικής σημασίας χώρο της Θράκης.