Πέμπτη 23 Μαρτίου 2017

Τα παιδιά του Έβρου και η Σύρος την περίοδο του εμφυλίου




Τα παιδιά του Έβρου και η  Σύρος την περίοδο του εμφυλίου

Θ. Μαλκίδης

Από την ομιλία στην Αλεξανδρούπολη στην παρουσίαση του βιβλίου του αείμνηστου Δ. Χάλαρη για τα παιδιά του εμφυλίου πολέμου. 

Η τραγωδία του εμφυλίου πολέμου είχε πολυποίκιλες όψεις. Θάνατος, καταστροφή του τόπου, ορφάνια, χηρεία, πείνα, ξεριζωμός και διάλυση της οικογένειας. Διάλυση της πατρίδας μας με επιπτώσεις που κρατούν μέχρι σήμερα.

Η φυγή προς τη Σύρο με   πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού, πολλών παιδιών του νομού Έβρου, από τους Μεταξάδες, τη Ζώνη και άλλους οικισμούς, είναι μία άγνωστη εν πολλοίς συνιστώσας εκείνης της περιόδου της νεότερης ιστορικής μας πορείας. Τραγωδία στην κυριολεξία. 
Στη Σύρο, η οποία αποδείχτηκε η κατάλληλη για να δεχτεί τα παιδιά του Έβρου, βρήκαν καταφύγιο τα πιο αθώα θύματα του εμφυλίου πολέμου…


Από το βιβλίο του Δημητρίου Χάλαρη προκύπτουν σημαντικά στοιχεία και χρήσιμα συμπεράσματα. Η  εγκατάσταση των μικρών παιδιών από τον Έβρο, η σχέση τους με τους ντόπιους και τέλος η διαχρονική σταθερά και αξία της Σύρου και των ανθρώπων της. Της φιλοξενίας κάθε ανθρώπου: από τους διασωθέντες της σφαγής της Χίου το 1822 και τα ορφανά της Μικρασιατικής Καταστροφής εκατό χρόνια μετά. 





Φωτογραφίες: www.radiomax.gr 



Το ρεπορτάζ της Δέλτα Τηλεόρασης για την εκδήλωση