Τρίτη 24 Μαΐου 2016

19η Μαΐου, Γενοκτονία και Παιδιά.





Θ. Μαλκίδης 

19η Μαΐου, Γενοκτονία και Παιδιά. 


Απόσπασμα της ομιλίας στην εκδήλωση του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Έδεσσας.

Ρωτήθηκα ποιες  ήταν οι καλύτερες εκδηλώσεις, ανάμεσα στις εκατοντάδες που έγιναν για το ζήτημα της Γενοκτονίας από την Νέα Υόρκη και τη Μόσχα, την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, μέχρι τη Μελβούρνη, το Σίδνευ, τη Στουτγάρδη, το Γερεβάν και  την Στοκχόλμη. 
Εκτιμώ ότι ήταν τρεις: Η πρώτη στη Θεσσαλονίκη όπου μίλησε ο συναγωνιστής Σαίτ Τσετίνογλου  και οι άλλες δύο που έγιναν  από τους δασκάλους και τα παιδιά στο Κιλκίς και την Έδεσσα.  
Τόσο η πρώτη, αλλά κυρίως οι άλλες δύο μας γεμίζουν ελπίδα, θάρρος, δύναμη και σιγουριά για το αποτέλεσμα. Για τη Νίκη, την Ανάσταση, τη Δικαίωση.  


Παρόλη την  απουσία της Γενοκτονίας από την παιδεία των νέων Ελλήνων και Ελληνίδων,  την αυτοαναίρεση της ελληνικής Πολιτείας σε ό,τι αφορά στις υποχρεώσεις της για την ανάδειξη του μαζικού εγκλήματος των προγόνων μας- στην ομιλία του αρμόδιου υφυπουργού στη Βουλή δεν υπήρξε  η λέξη Τουρκία- η παρουσίαση της Γενοκτονίας από δασκάλους και δασκάλες, μαθητές και μαθήτριες, μας δίνει  αισιοδοξία και χαρά.  

Οι  ανάλογες σοβαρές, ανιδιοτελείς και συνεπείς προσπάθειες, για ένα μεγάλο ιερό και μεγάλο ζήτημα, προσπάθειες που γίνονται από νέους ανθρώπους και φωτισμένους εκπαιδευτικούς, δείχνει ότι το αποτέλεσμα του αγώνα αναγνώρισης θα είναι νικηφόρο. Η ζωή για άλλη μία φορά θα νικήσει το θάνατο, η αλήθεια τη λήθη, το φως  το σκοτάδι!












ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΕΔΕΣΣΑΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

O Σύλλογος Εκπαιδευτικών Α/θμιας Εκπ/σης Έδεσσας πραγματοποίησε την Παρασκευή 20 Μαΐου, στην αίθουσα Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας, εκδήλωση Μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου με θέμα: «Τα παιδιά στη Γενοκτονία».

Παρευρέθηκαν, εκπρόσωπος της Μητρόπολης, ο αντιπ/χης Ν.Πέλλας, εκπρόσωπος του Δημάρχου Έδεσσας, εκπρόσωπος του Δ/ντη Α/θμιας Εκπ/σης Πέλλας, εκπρόσωποι τοπικής αυτοδιοίκησης και πολιτιστικών συλλόγων του Νομού μας, γονείς και πλήθος θεατών που έκαναν έκδηλη την παρουσία τους και τη συγκίνησή τους.

Προσκεκλημένος κεντρικός ομιλητής ήταν ο Θεοφάνης Μαλκίδης  . 

Η συμμετοχή των μαθητών και εκπαιδευτικών του 1ου, 2ου κα 9ου Δημοτικών Σχολείων Έδεσσας, με θεατρικά δρώμενα αναβίωσαν μνήμες, σε κείμενα της Ροζαλίας Γαβριηλίδου με εισαγωγικές ιστορικές αναδρομές που αφηγήθηκε η Αναστασία Μαχαιρίδου.

Ρίγη συγκίνησης σκόρπισε η επιστολή του μελλοθάνατου Σοφοκλή Παπαδάκη, που ανέγνωσε ο εκπ/κός Κοσμάς Τσίναλης. Απόσπασμα από την Καμπάνα του Πόντου του Φίλωνα Κτενίδη ανέγνωσε η Ροζαλία Γαβριηλίδου. Στη λύρα συνόδευε ο Γιώργος Χαραλαμπίδης.
Με ζωγραφιές, κατασκευές και τραγούδι συμμετείχαν τα Νηπιαγωγεία Σεβαστιανών, Άγρα και Φλαμουριάς.

Η Εκδήλωση Μνήμης είχε ως στόχο την κατανόηση της 

φύσης μιας Γενοκτονίας και την έκφραση συναισθημάτων από τα παιδιά που προσέγγισαν την ιστορική αλήθεια με τα 
δικά τους μάτια.
Την εκδήλωση προλόγισε η Πρόεδρος του Συλλόγου Μαρία Λαμπρίδου, ενώ την ευθύνη της παρουσίασης είχε η Γ.Γ. του Συλλόγου Ευγενία Διαμαντίδου.

Για το Δ.Σ.
Η Πρόεδρος Λαμπρίδου Μαρία
 Η Γενική Γραμματέας Διαμαντίδου Ευγενία