Τετάρτη 13 Απριλίου 2016

Συνέδριο για το Μεταναστευτικό- Προσφυγικό στην Νέα Υόρκη

FEDERATION HELLENIC SOCIETIES CONFERENCE ON THE REFUGEE CRISIS IN GREECE APRIL 8,2016 DSC_2162
Από το συνέδριο για την προσφυγική κρίση. Φωτογραφίες/ΕΚ, Κώστας Μπέη.


ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Εθνικός Κήρυκας
Ένα Συνέδριο κατά τη διάρκειά του μίλησαν άτομα που κατείχαν θέσεις-κλειδιά στον τομέα της προστασίας των συνόρων, καθώς και άτομα που συνέβαλαν στην επίλυση προβλημάτων κατά την προσφυγική κρίση, πραγματοποιήθηκε στην Νέα Υόρκη από την Ομοσπονδία Ελληνικών Σωματείων Μείζονος Νέας Υόρκης. Ηταν, το επιστέγασμα των απόψεων που παρατέθηκαν και των ανησυχιών που διακατέχουν την Ομογένεια σχετικά με την προσφυγική κρίση στην Ελλάδα. Ακούστηκαν, επίσης, για πρώτη φορά απευθείας στην Ομογένεια, οι απόψεις ατόμων που κατέχουν σημαντικές θέσεις σε θέματα διαμόρφωσης μεταναστευτικής πολιτικής.
Στη διάρκεια του συνεδρίου, υπό την αιγίδα της Ομοσπονδίας και με την ενεργό συμμετοχή της Επιτροπής Εθνικών θεμάτων αλλά και σε συνεργασία με την Ομοσπονδία Ελληνικών Ιατρικών Συλλόγων Βορείου Αμερικής, τον Ιατρικό Σύλλογο Νέας Υόρκης και άλλους ομογενειακούς φορείς μίλησαν σχετικά με την κρίση και τα αίτιά της δήμαρχοι, ο κ. Θεοφάνης Μαλκίδης,  ο επίτιμος Αρχηγός ΓΕΣ Φραγκούλης Φράγκος και πρώην υπουργός Εθνικής Αμυνας (στην υπηρεσιακή κυβέρνηση Π. Πικραμμένου), ο εν αποστρατεία Ναύαρχος του Λιμενικού Σώματος Σταύρος Μιχαηλίδης, ο Επίτιμος Πρόεδρος του Ινστιτούτου Μεταναστευτικής Πολιτικής στην Ουάσιγκτον κ. Δημήτριος Παπαδημητρίου και άλλοι, παραθέτοντας στοιχεία γύρω από το προσφυγικό και κρούοντας το κώδωνα του κινδύνου για την Ελλάδα.
FEDERATION HELLENIC SOCIETIES CONFERENCE ON THE REFUGEE CRISIS IN GREECE APRIL 8,2016 DSC_2169
Συντονιστής του συνεδρίου ήταν ο γιατρός κ. Σπύρος Μεζίτης. Εκ μέρους της Ομοσπονδίας μίλησε ο πρόεδρος κ. Π. Γαλάτουλας και ο πρόεδρος της Επιτροπής Εθνικών Θεμάτων κ. Τιμολέων Κακούρος. Μια ενδιαφέρουσα οικονομική ανάλυση επί 
– Ποιοι είναι όμως οι πρωταγωνιστές της κρίσης; Γιατί έρχονται όλο και περισσότεροι πρόσφυγες στην Ελλάδα; Από ποιες άλλες χώρες εκτός της Συρίας προέρχονται; Είναι όλοι πρόσφυγες; Μήπως όλα αυτά συνδέονται και με την υπο-γεννητικότητα στην Ελλάδα;
Σε αυτά και σε άλλα κρίσιμα ερωτήματα προσπάθησαν να απαντήσουν οι καλεσμένοι της Ομοσπονδίας που πήραν μέρος στο συνέδριο.
FEDERATION HELLENIC SOCIETIES CONFERENCE ON THE REFUGEE CRISIS IN GREECE APRIL 8,2016 DSC_2151
Ο κ. Δημήτριος Παπαδημητρίου, επίτιμος πρόεδρος του Ινστιτούτου Μεταναστευτικής Πολιτικής στην Ουάσιγκτον, μίλησε στα αγγλικά και επεσήμανε ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση δεν είναι ένα μέρος της λύσης του ζητήματος. Η Ελλάδα, είπε, αφέθηκε μόνη της. Δεν υπάρχει, πρόσθεσε, τρόπος, ώστε η Ελλάδα να καταφέρει να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά έστω και το ένα τρίτο του αριθμού των μεταναστών. Το κλειδί, ανέφερε, το κρατάει η Τουρκία. Τέλος, επεσήμανε ότι θα πρέπει να γίνει κάτι στη Συρία, προτού βελτιωθεί η κατάσταση. Να δημιουργηθούν εκεί, είπε, ζώνες ασφαλείας.
Ο  κ. Θεοφάνης Μαλκίδης, τόνισε ότι έρχεται από τον Εβρο και τη Θράκη και εκεί τα προηγούμενα τριάντα χρόνια ο μισός πληθυσμός του Εβρου δεν υπάρχει σήμερα, λόγω του δημογραφικού και της μετανάστευσης. Αν ακολουθηθεί, τόνισε, η ίδια προοπτική τα επόμενα τριάντα χρόνια δεν θα υπάρχουν Ελληνες στη Θράκη. Επεσήμανε επίσης, ότι πριν τη δημιουργία του φράχτη (στον Εβρο), oι παράνομοι μετανάστες περνούσαν μέσα από τον Εβρο. Από τη στιγμή που δημιουργήθηκε ο φράχτης το πρόβλημα σταμάτησε να υπάρχει.


Αλυσίδα Ελλήνων
Σε δηλώσεις του στον «Ε.Κ.» για το θέμα της προσφυγικής κρίσης ο δήμαρχος Αμαρουσίου κ. Γιώργος Πατούλης, πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ και πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, υπογράμμισε τα εξής: «Η καρδιά της Ελλάδας χτυπάει στην Ομογένεια. Πιστεύουμε ότι σαν μια μεγάλη γερή αλυσίδα, οι Ελληνες αλλά και οι Ελληνες εδώ στην Ομογένεια μπορούμε να κάνουμε κάτι καλύτερο από αυτό που ζούμε. Σήμερα συζητήσαμε το ζήτημα του προσφυγικού-μεταναστευτικού. Θεωρούμε ότι είναι ένα ζήτημα που σαφέστατα πρέπει να αντιμετωπιστεί και ανθρωπιστικά, αλλά θα πρέπει να δούμε ότι αν ο αριθμός αυξάνεται και παραμείνει ως μια αποθήκη ανθρώπινων ψυχών, εκτός από ότι θα πρέπει να το αντιμετωπίσουμε θα πρέπει να δούμε και τις εθνικές διαστάσεις. Εμείς, σαν αυτοδιοίκηση κάνουμε ότι μπορούμε. Δεν είχαμε, εθνικό σχεδιασμό, ούτε και υπήρξε ευρωπαϊκός σχεδιασμός, αλλά παρά ταύτα όπως κάνει η αυτοδιοίκηση στην χώρα μας και εκπροσωπώντας την και σήμερα εδώ ως Πρόεδρος, είναι σίγουρο ότι θα κάνει ότι μπορεί και θέλουμε αυτές οι σχέσεις με την Ομογένεια να δυναμώσουν. Εχουμε ανάγκη ο ένας τον άλλον».
Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας κ. Π. Γαλάτουλας τόνισε ότι πιστεύει πως δεν υπάρχει ούτε η θέληση ούτε και η βούληση από τον πολιτικό κόσμο ώστε να αντιμετωπιστεί το μεταναστευτικό ζήτημα.
Ο Ναύαρχος ε.α. κ. Σταύρος Μιχαηλίδης, έδωσε στοιχεία για τις εισροές προσφύγων στη Χίο, την περίοδο που υπηρετούσε εκεί ως λιμενάρχης. Επεσήμανε ωστόσο, ότι ενώ τότε γίνονταν ενέργειες για να περιοριστεί ο αριθμός των μετακινήσεων, σήμερα οι εντολές λένε ότι δεν θα προβαίνετε σε αποτροπή της ροής των μεταναστών, αλλά θα τους διευκολύνετε. Τα κράτη, τόνισε, δεν οφείλουν να σκέφτονται ως Εκκλησία.
Ο Στρατηγός Φραγκούλης Φράγκος επεσήμανε ότι μέχρι τώρα οι τοπικοί φορείς αντιμετωπίζουν το πρόβλημα με συνέπεια. Αναρωτήθηκε όμως τι συνέβη και αυξήθηκαν οι ροές των προσφύγων από την Τουρκία; Την απάντηση την έδωσε ο ίδιος. Αλλαξε, είπε, ο νόμος περί ιθαγένειας. Σήμερα, ένας παράνομος μετανάστης μπορεί να αποκτήσει Ελληνική Ιθαγένεια. Το πρόβλημα, συμπλήρωσε, είναι μεγάλο διότι το κλείσιμο των συνόρων υπεγράφη και από τους 28 της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Αναφερόμενος στον τρόπο αντιμετώπισης, ο κ. Φραγκούλης τόνισε ότι οι εισροές μπορούν να αντιμετωπιστούν με νέα σκάφη και ελικόπτερα, ενώ το ΝΑΤΟ θα πρέπει να συγκροτήσει αστυνομικές δυνάμεις. Σ’ ό,τι αφορά την Τουρκία, ο κ. Φραγκούλης είπε ότι ο «Σουλτάνος» (εννοώντας τον Ερντογάν) απειλεί την εθνική μας ταυτότητα.
Ψήφισμα
Το ψήφισμα έχουν υπογράψει, μέχρι στιγμής, εκτός από την Ομοσπονδία Ελληνικών Σωματείων Μείζονος Νέας Υόρκης, δώδεκα άλλες ομοσπονδίες και πάρα πολλοί σύλλογοι και επαγγελματικές ενώσεις και αναμένεται ότι θα προστεθούν κι άλλοι.
Με το ψήφισμα καλείται η Ελλάδα να ασφαλίσει τα σύνορά της και να αποτρέψει τη διακίνηση προσφύγων.
Καλούνται επίσης τα Ηνωμένα Εθνη, η Ευρωπαϊκή Ενωση και το ΝΑΤΟ να υποστηρίξουν την Ελλάδα και τις προσπάθειες που καταβάλλει για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης.
Ζητείται επίσης όπως τα Ηνωμένα Εθνη, οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Ρωσία και η Ευρωπαϊκή Ενωση να συμβάλλουν ώστε να σταματήσει ο πόλεμος στη Συρία και να βοηθήσουν στον επαναπατρισμό των προσφύγων στα σπίτια τους.
Ακόμα, ζητείται από τις προ-αναφερόμενες χώρες, τα Ηνωμένα Εθνη και την Ευρωπαϊκή Ενωση, να παράσχουν επίσης οικονομική βοήθεια και να πάρουν μέτρα υγειονομικής περίθαλψης ώστε να βοηθήσουν τους πρόσφυγες που έχουν αποκλειστεί στην Ελλάδα και τέλος, ζητείται από την Τουρκία να σταματήσει τη ροή των προσφύγων μέσω του Αιγαίου πελάγους και να θέτει σε κίνδυνο με τον τρόπο αυτό τη ζωή των προσφύγων.
Φωτογραφίες-Βίντεο:Εθνικός Κήρυξ, Κώστας Μπέη.