Τετάρτη 30 Μαρτίου 2016

Θράκη και Επανάσταση του 1821




Θ. Μαλκίδης 

Η Θράκη στην Επανάσταση του 1821


Είναι γενικώς αποδεκτό, αντιληπτό και ευρέως κατανοητό, πλην θλιβερών εξαιρέσεων, ότι ο Θρακικός Ελληνισμός έπαιξε σημαντικότατο και  κεντρικό ρόλο στην εξέλιξη της ιστορίας του ελληνικού λαού.
Επίσης είναι κοινά αποδεκτό ότι αυτό το ιδιαίτερης αξίας κομμάτι του Ελληνισμού που ζούσε στην ενιαία Θράκη,  κράτησε πρωταγωνιστικό ρόλο στην Επανάσταση του 1821.
Ο ρόλος των Θρακών στην  εξέλιξη της Φιλικής Εταιρίας, η συμμετοχή στον Ιερό Λόχο, τα επαναστατικά κινήματα, η θέση στο ναυτικό αγώνα με τους Βισβύζηδες, ο βαρύς φόρος αίματος της Σαμοθράκης είναι μερικά δείγματα.
Ωστόσο ο ρόλος αυτός των προγόνων μας, η συμβολή της Θράκης στην εθνική μας παλιγγενεσία  είναι παντελώς αποσιωπημένη  και πλην ορισμένων αναφορών, η Θράκη απουσιάζει προκλητικά από την επίσημη έρευνα και γνώση για την Επανάσταση του 1821. 

Στην τελευταία όμως περίοδο έχουμε ανοίξει έναν  κύκλο αναζητήσεων  και  διεκδικήσεων που έφτασαν στο να αναδειχθούν ψηφίδες του μεγάλου ψηφιδωτού της Θράκης που αφορούν τη συμμετοχή τους στην Επανάσταση.  Αυτοί που επιδίωξαν με τη βία και την πολιτική να εξαφανιστεί ο Θρακικός Ελληνισμός από την συμμετοχή του στο μεγάλο απελευθερωτικό κίνημα του 1821 δεν το κατάφεραν.  



Δείτε τη συνέντευξη του Θ. Μαλκίδη για τη Θράκη και την Επανάσταση του 1821 στη Δέλτα Τηλεόραση Θράκης