Δευτέρα 21 Μαρτίου 2016

Το 1821 του Πόντου και ο Πόντος του 1821






Στις 9 Απριλίου 2016, στην Άγκυρα, η ‘Πρωτοβουλία για την Ελευθερία της Σκέψης της Άγκυρας’ διοργανώνει ένα ιστορικής σημασίας συνέδριο για τη Γενοκτονία των Ποντίων.

Το θέμα, το οποίο θα αναπτύξουν διακεκριμένοι εισηγητές από την Τουρκία και την Ελλάδα είναι το εξής: ‘Ο Νομός Τραπεζούντας και το Ποντιακό Ζήτημα στον 1ο Παγκόσμιο Πόλεμο και μετά’.

Ανάμεσα στους εισηγητές από την Ελλάδα είναι και ο διδάκτωρ κοινωνικών και πολιτικών επιστημών, μέλος της Διεθνούς Ένωσης Ακαδημαϊκών για τη μελέτη των Γενοκτονιών κ. Θεοφάνης Μαλκίδης.

Ο κ. Μαλκίδης ήταν  ο κεντρικός εισηγητής εκδήλωσης του Συλλόγου Ποντίων Ξάνθης με θέμα: ‘το 1821 του Πόντου και ο Πόντος του 1821’, ενώ την Κυριακή 27 Μαρτίου, στις 11:00,  θα μιλήσει στην εκδήλωση του Συλλόγου Γυναικών Κιμμερίων ‘Η Ζωοδόχος Πηγή’ όπου θα αναπτύξει το θέμα ‘Η Θράκη στην Επανάσταση του 1821’ στο Πνευματικό Κέντρο του Ι.Ν.Αγίου Δημητρίου

Ο κ. Μαλκίδης μίλησε για το Συνέδριο, αναφέρθηκε στις δύο παρουσίες του στη Ξάνθη ως προσκεκλημένος συλλόγων της περιοχής όχι μόνο για να τιμηθεί η Εθνική Παλιγγενεσία που ούτως ή άλλως έχει τιμηθεί από την ίδια την ιστορία ως αδιαμφισβήτητο γεγονός και έχει εμπεδωθεί στην εθνική συνείδηση των Ελλήνων,( όσο και αν επιχειρείται έντεχνα και επίμονα εδώ και χρόνια από αρκετούς το ακριβώς αντίθετο, δηλαδή η αποποίηση μέσω της απαξίωσης της εθνικής ιστορίας), σχολίασε την εγκύκλιο του υπουργού Παιδείας Ν.Φίλη στα σχολεία ενόψει εθνικής επετείου στην οποία απουσιάζει η … εθνική επέτειος και το μήνυμα της και τέλος, ίσως το σημαντικότερο της συζήτησης μαζί του, οι τοποθετήσεις του ενεργοποίησαν γονείς και συμπολίτες, ακροατές και ακροάτριες της εκπομπής, οι οποίοι κατέθεσαν τον προβληματισμό τους για την ιστορία που διδάσκεται στα σχολεία μας.

Ακούστε τον κ. Μαλκίδη στο Δημοτικό Ραδιόφωνο Ξάνθης.



















Ο Σύλλογος Ποντίων Ν. Ξάνθης  και το Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης σας καλούν στην εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί  την Τετάρτη 23 Μαρτίου 2016 και ώρα 7:00 μμ στην Καπναποθήκη «Π»  (Καπνεργατών 9, Ξάνθη), του Ιδρύματος Θρακικής Τέχνης και παράδοσης και θα περιλαμβάνει:

Ομιλία του Φάνη Μαλκίδη με θέμα «Το 1821 του Πόντου και ο Πόντος του 1821» και  παραδοσιακά τραγούδια από την  χορωδία του Συλλόγου


Ο Πόντος στην Εθνεγερσία