Τρίτη 2 Φεβρουαρίου 2016

Παιδεία Τριών Ιεραρχών ή Παιδεία Άρνησης;




Θ. Μαλκίδης

 Παιδεία Τριών Ιεραρχών ή Παιδεία Άρνησης   ; 

Μέρος της ομιλίας στη Γιορτή Γραμμάτων του Σωματείου "Παναγία Σουμελά" Θέρμης


Είμαστε χρεοκοπημένοι οικονομικά, κοινωνικά, πνευματικά. Η απελπισία, η απογοήτευση είναι τα συναισθήματα που κατακλύζουν το λαό μας. Εάν πιστέψεις σε χρήματα και ύλη, σε καριέρες και αναρριχήσεις πατώντας επί δικαίων και πτωμάτων, εκεί καταλήγει ο άνθρωπος.

Το γράφει πολύ εύστοχα ο Αλκίνοος Ιωαννίδης: “Τα καλύτερα παιδιά μας τα πουλήσαμε. Τα αφήσαμε να σπαταλούν τη ζωή τους σε λογιστικά βιβλία, σε γραφεία εταιρειών, σε άψυχους λογαριασμούς. Τα κάναμε σκλάβους με τίτλους διευθυντικού στελέχους. Τα ταΐσαμε χρήματα, τα σπουδάσαμε χρήματα, τα μάθαμε να σκέφτονται χρήματα, να υπηρετούν χρήματα, να ονειρεύονται χρήματα, να παντρεύονται χρήματα, να γεννάνε χρήματα, να είναι χρήματα.... Όταν τα χρήματα λείψουν, από πού θα κρατηθούν;”

Οι Τρεις Ιεράρχες μίλησαν, έγραψαν και κυρίως έπραξαν για τον άνθρωπο, για τη ζωή, για την παιδεία, την πολιτική, για τη σωτηρία μέσα από την Πίστη και την Παιδεία. Συγκρούστηκαν με διεφθαρμένα καθεστώτα και πρόσωπα, παραιτήθηκαν από τον πλούτο και τα αξιώματα. Έδωσαν κάθε μέρα, τροφή, πνευματική και βιολογική σε χιλιάδες ανθρώπους, τους μοίρασαν αγάπη, τους έδωσαν σκοπό, στόχο, αξίες και πραγματική ελπίδα.

Από την παράδοση αυτή, της Φιλοκαλίας και της χριστιανικής πράξης, η σημερινή πρώην, Εθνική, Παιδεία δεν κράτησε τίποτα. Τα πέταξε όλα στα σκουπίδια, υβρίζοντας, εκχυδαίζοντας , υπονομεύοντας πίστη και πατρίδα, ανθρωπισμό και παράδειγμα, πρότυπο και πράξη. Οι Τρεις Ιεράρχες απουσιάζουν έχουν γίνει συνταγές μαγειρικής, ύμνοι στον δάσκαλο του Χίτλερ και σφαγέα των Ελλήνων Μουσταφά Κεμάλ, άρνηση της Γενοκτονίας. Γιατί η άρνηση του σημερινού Υπουργού, ο θάνατος δηλαδή της Παιδείας είναι αποτέλεσμα της αμαρτίας, όπως γράφει ο Απόστολος Παύλος, μία αμαρτία που τη βάφτισαν αρετή όπως συμπληρώνει ο Ελύτης.

Ως απάντηση όμως  στην άρνηση και την αποδόμηση, την καταστροφή και τη λεηλασία, έχουμε την Παιδεία των Τριών Ιεραρχών. Παιδεία που μας συντροφεύει, μας εμπνέει, μας ελκύει, γιατί είναι λόγος και πράξη, θεωρία και έργο, πρότυπο και παράδειγμα. Αυτή την Παιδεία έχουμε ανάγκη για την απελευθέρωση και την Ανάσταση της πατρίδας μας.




Δείτε την ομιλία