Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2011

Για το Άγιο Θεόδωρο Γαβρά





Εκδήλωση της Αδελφότητας των απανταχού Γαβράδων » Ο Αγιος Θεόδωρος Γαβράς»





Σας προσκαλούμε να τιμήσετε με την παρουσία σας την θρησκευτική – πολιτιστική εκδήλωση που διοργανώνει η Αδελφότητά μας, στη μνήμη του Συμβόλου του Ποντιακού Ελληνισμού και Προστάτη της οικογένειάς μας Άγιου Θεόδωρου Γαβρά του Μεγαλομάρτυρα, που θα πραγματοποιηθεί τη Κυριακή 2 Οκτωβρίου 2011, στον Ιερό Ναό της Ευαγγελίστριας του Πειραιά (οδός Γρ.Λαμπράκη 41).

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ

09:00-10:00 π.μ.

Όρθρος και αρχιερατική Θεία Λειτουργία, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Δημητριάδος & Αλμυρού κ. Ιγνάτιου (γόνου Γορτυνίων Γαβράδων).

10:00-10:45 π.μ.

Δεξίωση των προσκεκλημένων στο Πνευματικό Κέντρο (παραπλεύρως του Ναού), με ποντιακά εδέσματα, προσφορά της φίλης του Συλλόγου μας, κας Βάσως Σαββίδου.

10:45-11:00 π.μ.

Χαιρετισμός των παρισταμένων εκ μέρους του Δ.Σ.

11:00-11:45 π.μ.

Ομιλία του  κ. Θεοφάνη Μαλκίδη, με θέμα: «Ο Δούκας του Πόντου Άγιος Θεόδωρος Γαβράς και ο Μεσαιωνικός Ελληνισμός».

11:45-12:15 π.μ.

Παραδοσιακά ποντιακά τραγούδια, θα παρουσιαστούν από το γνωστό πόντιο καλλιτέχνη κ. Λάζο Τερζά και θα αποδοθούν από το λυράρη και μέλος του Συλλόγου μας Νίκο Γαβρά (Γαβριά) από την Καστοριά.


Θα διανεμηθεί το συλλεκτικό ημερολόγιο του 2012 της Αδελφότητας.

Η παρουσία σας θα μας δώσει ιδιαίτερη χαρά.

Με εκτίμηση,

Για το Δ.Σ.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ Π. ΓΑΒΡΑΣ 

Η ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΚΥΡΙΑΚΗ Θ. ΚΟΥΤΕΛΙΔΟΥ-ΓΑΒΡΑ

Τηλ. επικοινωνίας: 210-3246001-3421816-2628140







Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου 2011

Επιστολή πολιτών στο Δημοτικό Συμβούλιο Αλεξανδρούπολης


ΠΡΟΣ


το Δημοτικό Συμβούλιο Αλεξανδρούπολης



Αλεξανδρούπολη, 28-9-2011





Με την παρούσα θέλουμε να εκφράσουμε την πλήρη αντίθεσή μας με το σκεπτικό και το όλο πλαίσιο του θέματος Νο 7 (Η.Δ. 28-9-2011), για «Έγκριση μετάβασης αντιπροσωπείας του Δήμου Αλεξανδρούπολης στην Αδριανούπολη Τουρκίας, στο πλαίσιο αδελφοποίησης των δύο Δήμων». Επικαλούμενοι όχι μόνο τη στοιχειώδη επαφή με την πολιτική πραγματικότητα αλλά και την κοινή λογική, καλούμε τους συμβούλους όλων των παρατάξεων να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να διακόψουν αμέσως μια πορεία αυτοκαταστροφική, έξωθεν υπαγορευόμενη, που γελοιοποιεί την πατρίδα μας αλλά και την Τοπική Αυτοδιοίκηση που δείχνει να άγεται και να φέρεται από αλλότριους κύκλους.

Ρωτάμε και ζητούμε απάντηση:

- Με ποιό σκεπτικό προωθείται μία τέτοια πολιτική πρωτοβουλία, τη στιγμή που η Τουρκία οξύνει τα πράγματα στο μη παρέκει σχετικά με την Κύπρο αλλά και στο Καστελόριζο και με τις Ένοπλες Δυνάμεις μας σε πλήρη επιφυλακή;

- Με ποιο σκεπτικό γίνεται αυτό από τον δήμο Αλεξανδρούπολης, οι πολυάριθμοι ψαράδες του οποίου καταγγέλουν κάθε τόσο την τακτική των γειτόνων;

- Για ποιον λόγο φτιάχνει τάφρο παράλληλα με τον Έβρο τις μέρες αυτές ο Στρατός μας; Νιώθει η δημοτική Αρχή να την αφορά η αγορά νέων στρατιωτικών γεφυρών ή το κάθε σχέδιο «Βαριοπούλα» ή νομίζει ότι αυτά συμβαίνουν σε κάποιον άλλον πλανήτη;

- Πώς σχολιάζετε τη δήλωση του νυν δημάρχου Αδριανούπολης κ. Σεντεφτσί (18-5-2011, www.edirneportal.net) σε φιλοξενούμενο σχολείο της Κατεχόμενης Κύπρου ότι «η Βόρεια Κύπρος είναι τμήμα της Τουρκικής Δημοκρατίας»;

- Τι είδους σχέσεις μπορεί να αναπτύξει κανείς με τέτοιους όρους και δη υπό την σημερινή συγκυρία;

- Ποια είναι τα ουσιαστικά οφέλη από τις πολύχρονες Ε/Τ σχέσεις σε επίπεδο δήμων, ΜΚΟ κτλ που μας πείθουν ότι βαδίζουμε στον σωστό δρόμο, ποιο διμερές πρόβλημα λύθηκε χάρη σ' αυτές;

- Ποιο τουριστικό ρεύμα αναπτύσσεται με βάση όχι την οικονομική δυνατότητα των πελατών και την προσφερόμενη υπηρεσία αλλά με τις …αδελφοποιήσεις; Μήπως εκείνο των τοπικών αρχόντων;

- Σε ποιό σημείο του προεκλογικού του προγράμματος έγραφε ο κ. δήμαρχος την προώθηση των σχέσεων με την Τουρκία;

Αναμένουμε από το δημοτικό μας συμβούλιο απαντήσεις τεκμηριωμένες κι όχι υπεκφυγές ή απόπειρα σπίλωσης των ερωτώντων ή διαστρέβλωσης των ερωτημάτων.



Τέλος, έχοντας έννομο συμφέρον ως πολίτες του Δήμου Αλεξανδρούπολης, ζητάμε να αποσυρθεί το σχετικό θέμα αφού η αδελφοποίηση με το Δήμο, ο οποίος έχει επικεφαλή τον συγκεκριμένο Δήμαρχο, έρχεται σε αντίθεση με το Διεθνές Δίκαιο περί κατοχής της Κύπρου και το αίσθημα περί Δικαίου του Ελληνικού λαού.





Καστελλόριζο και Οικονομία

Οικονομική δραστηριότητα στο σύμπλεγμα Καστελλόριζου




Ν. Λυγερός

Η ΑΟΖ είναι πιο ανθρώπινη από την υφαλοκρηπίδα. Με την απαίτηση της οικονομικής δραστηριότητας, ενεργοποιεί και την ανθρώπινη. Γι' αυτό το λόγο, το κατοικημένο νησί έχει εξ ορισμού οικονομική δραστηριότητα. Η ύπαρξη και μόνο των ανθρώπων εξασφαλίζει την ύπαρξη της ΑΟΖ. Ενώ αυτό δεν ισχύει με την υφαλοκρηπίδα. Αυτή η διαφορά κάνει και τη διαφορά για τους δικούς μας στο σύμπλεγμα Καστελλόριζου. Όλα τα νησιά είναι σημαντικά σε αυτό το σύμπλεγμα διότι το καθένα παρέχει κάτι στα άλλα, και όλα μαζί βοηθούν την πατρίδα μας για να έχει αυτό το απέραντο γαλάζιο, που την ενώνει με την Κύπρο και επιτρέπει στην Ευρωπαϊκή Ένωση να έχει μια συνεκτική ΑΟΖ στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Αυτό σημαίνει όμως ότι πρέπει πραγματικά να προσέχουμε τους δικούς μας σε αυτές τις περιοχές, τις οποίες αμφισβητεί η Τουρκία για λόγους ευνόητους. Με άλλα λόγια δεν επαρκεί η απασχόλησή μας με το έδαφος, πρέπει να δώσουμε σημασία και στους ανθρώπους μας. Και αυτό δεν μπορεί να γίνει μ' έναν παθητικό τρόπο αλλιώς θα έχουμε ένα μουσειακό αποτέλεσμα. Στο Καστελλόριζο δεν αρκεί να θυμόμαστε το παρελθόν. Η ουσία είναι να ενισχύσουμε το μέλλον με αυτό. Σε αυτό το πλαίσιο είναι εύκολο να κατανοήσουμε ότι το σχολείο χρειάζεται μια ενεργή όχι μόνο υποστήριξη αλλά και παρουσία για να βλέπουν οι δικοί μας ότι είμαστε όντως εδώ μαζί τους και ειδικά στις κρίσιμες μέρες. Οι άνθρωποι έχουν ανάγκη τους ανθρώπους και πρέπει να νιώθουν ότι τους θέλουμε πραγματικά λόγω σχέσεων και όχι από συμφέρον αλλιώς το μέλλον θα έχει ημερομηνία λήξης. Ούτως ή άλλως, οι ανθρώπινες δραστηριότητες παράγουν και αυτές οικονομικές δραστηριότητες. Κατά συνέπεια πρέπει να επικεντρωθούμε στις δράσεις για να είμαστε μαζί με τους ανθρώπους μας, για να έχουν ονόματα που μας αγγίζουν. Κι ύστερα η οικονομική δραστηριότητα θα είναι δεδομένη. Έτσι, θα φάμε μαζί το ψαράκι που ψάρεψε δικός μας στην ΑΟΖ μας, είτε θα πάμε μαζί βόλτα στο απέραντο γαλάζιο. Οι ανθρώπινες σχέσεις μπορεί να είναι οι πιο αδύναμοι θεσμοί αλλά είναι οι πιο ισχυροί δεσμοί και αυτούς έχουμε ανάγκη. Τα πλατάνια υπάρχουν και χωρίς δέντρα διότι υπάρχουν οι άνθρωποι αλλά γιατί να μην φυτέψουμε καινούρια δέντρα για τους ανθρώπους; Αυτές οι λεπτομέρειες όταν συνδυάζονται παράγουν ένα διαχρονικό έργο το οποίο υποστηρίζει το μέλλον, χάρη στις αξίες που προωθεί. Η οικονομική αξία, δίχως ανθρώπινη αξία είναι απλώς μια τιμή που δεν έχει τιμή. Ας αρχίσουμε λοιπόν με τον φόρο τιμής στο σύμπλεγμα Καστελλόριζου κι όλα τα άλλα θα ακολουθήσουν.





Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου 2011

Για την οικονομική κρίση

Η Οικονομική κρίση. Συνέντευξη στο Θράκη ΝΕΤ
EX EPAFHS - Malkidis 01-05-2011 A from thrakinet on Vimeo.

EX EPAFHS - Malkidis 01-05-2011 B from thrakinet on Vimeo.

«Ιοκάστη» στη Μόσχα "Иокаста". Москва,

Μόσχα, 24 Σεπτεμβρίου 2011




Αγαπητοί φίλοι,



Είμαστε στην ευχάριστη θέση να σας ενημερώσουμε ότι το Σάββατο 01 Οκτωβρίου 2011, ώρα 19.00, στις εγκαταστάσεις του Θεάτρου «NaStrastnom» θα παρουσιασθεί η παράσταση του διακεκριμένου Έλληνα σκηνοθέτη Θεόδωρου Τερζόπουλου «Ιοκάστη», βασισμένη σε μονόπρακτο του Γιάννη Κοντραφούρη. Η παράσταση εντάσσεται στα πλαίσια διεθνούς φεστιβάλ μονόπρακτων «Σόλο».

Εισιτήρια δύνασθε να προμηθευτείτε στα ταμεία του Θεάτρου (8a, Strastnoibulvar, Moscow), καθώς και στους οργανωτές του φεστιβάλ, contactperson: MrsSofiaPetrichenko, e-mail: festival.solo@gmail.com, s.petrichenko@gmail.com

------------------------------------------------------------------------



Москва, 24 сентября 2011г.

Дорогие друзья,

Сообщаем Вам, что на сцене Театрального центра «На Страстном» 1 октября 2011 года в рамках четвертого международного фестиваля моноспектклей «Соло» состоится премьера нового спектакля Теодороса Терзопулоса "Иокаста".

«Иокаста» Янниса Контрафуриса отсылает к героине трагедии Софокла «Царь Эдип». Это одна из тех современных пьес, которые обращаются к древнегреческим мифам и рассматривают героев в условиях нашей анти-геройской эры. Особенность пьесы в том, что миф является только рамкой, обрамляющей мир страданий персонажа. На обломках слов и обрывках памяти Иокаста строит свой личный ночной кошмар и обрушивается на общество, основанное на страшных преступлениях. Иокаста выходит на свет, чтобы явить зрителям свою жалкую славу. Она снимает с себя бремя королевской власти и спускается в пугающую пропасть собственной жизни.

Язык пьесы поэтичный и фрагментарный. Грамматический и синтаксический хаос усиливают предчувствие неизбежной гибели. Короткие, часто из одного слова предложения, кажутся обратным отсчетом времени, оставшегося до конца. Иокаста, мечтающая лишь о тишине, вслушивается в благословляющие ее гимны и, как святая, предлагает свое тело врагам для причастия.

Для приобретения билетов на спектакль просим Вас обращаться непосредственно в театр на Страстном бульваре (Страстной бульвар, д. 8а) или к куратору проекта Софье Петриченко (festival.solo@gmail.com, s.petrichenko@gmail.com).

Κωνσταντινούπολη





ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ



Ο Σύλλογος Κωνσταντινουπολιτών και το Ελληνικό Ίδρυμα Ιστορικών Μελετών

έχουν την τιμή να σας προσκαλέσουν στην προβολή του ντοκιμαντέρ

Η Σιωπηλή Σχολή

που υλοποιήθηκε με αφορμή την 50ή επέτειο από την αποφοίτηση της Α.Θ.Π. του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου από την Ιερά Θεολογική Σχολή της Χάλκης

Σκηνοθεσία: Ειρήνη Σαρίογλου –Μαρίνα Λ. Λεοντάρη

Μουσική: Bασίλης Δημητρίου



Στα πλαίσια της εκδήλωσης θα παρουσιαστεί το σύγγραμμα της Ειρήνης Σαρίογλου

«Η Επιρροή της Τουρκικής Πολιτικής στην Ελληνική Εκπαίδευση

της Πόλης 1923 - 1974»



Δευτέρα 10 Οκτωβρίου 2011 και ώρα 19:30

Αμφιθέατρο του Ιδρύματος Ευγενίδου

Λ. Συγγρού 387, Παλαιό Φάληρο

(Είσοδος από Πεντέλης 11)







Βραβείο Ακαδημίας Αθηνών ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΙΣΤΟΡΙΚΏΝ ΜΕΛΕΤΩΝ

(ΙΔ.ΙΣ.ΜΕ)

Δημοσθένους 117, 176 72 Καλλιθέα Μιλτιάδου 25, 153 51 Παλλήνη

Τηλ.: 210 951 7072, φαξ: 210 959 8967 Τηλ.: 210 666 9140, φαξ: 210 666 9131

e-mail: cpolitan@otenet.gr e-mail: info@idisme.gr